Translate

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φαγητό του Δρόμου: Βομβάη, Ινδία / Street food of Mumbai



Το φαγητό του δρόμου της Βομβάης είναι τα σνακ που πωλούνται από πλανώδιους πωλητές από φορητούς πάγκους. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης. Η πόλη είναι γνωστή για τα χαρακτηριστικά σνακ του δρόμου. Αν και το φαγητό του δρόμου είναι κοινό σε όλη την Ινδία, της Βομβάης έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή άνθρωποι από όλες τις οικονομικές τάξεις τρώνε σε μία άκρη του δρόμου σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο και μερικές φορές ισχύει το ότι η γεύση των φαγητών του δρόμου να είναι καλύτερη από ό, τι στα εστιατόρια της πόλης




Πολλοί κάτοικοι της Βομβάης αρέσκονται σε ένα μικρό σνακ στο δρόμο το βράδυ. Οι άνθρωποι της Βομβάης ξεπερνούν τα εμπόδια της τάξης, της θρησκείας, του φύλου και της εθνικότητας και  λατρεύουν το φαγητό του δρόμου. Ορισμένοι θεωρούν πως οι πλανόδιοι πωλητές τροφίμων ευθύνονται μερικώς για την ανάπτυξη του πολιτισμού του φαγητόυ στην πόλη. Το φαγητό του δρόμου στη Βομβάη είναι σχετικά φθηνό σε σύγκριση με τα εστιατόρια και οι πωλητές έχουν την τάση να συγκεντρώνονται γύρω από πολυσύχναστες περιοχές, όπως κολέγια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.


 

Ποικιλία

Το Vada Pav σημειώνεται ως το πιο δημοφιλές φαγητό του δρόμου στη Βομβάη. Άλλα αξιοσημείωτα φαγητά του δρόμου στη Βομβάη περιλαμβάνουν τα Panipuri, Bhelpuri, Sevpuri, Dahipuri, Σάντουιτς, Ragda-pattice, Pav Bhaji, Chinese bhel, idlis και dosas, τα οποία είναι όλα χορτοφαγικά εδέσματα. Όσον αφορά τα μη χορτοφαγικά υπάρχουν ομελέτες, σουβλάκια και ψάρια. Το ποσό της ποικιλίας των φαγητών του δρόμου αποδίδεται στην κοσμοπολίτικη κουλτούρα της πόλης. Στη δεκαετία του 1980 παρατηρήθηκε μία στροφή προς το κινέζικο φαγητό στους δρόμους της Βομβάης.
Το
kulfi (ένα είδος παγωτού) και το gola (είδος γρανίτας) είναι μεταξύ των επιδορπίων που βρίσκουμε στους δρόμους της Βομβάης. Εκτός από σνακ, η Βομβάη έχει πολλά μπαρ στην άκρη του δρόμου που προσφέρουν χυμούς και milkshake. Η πώληση φρέσκου χυμού ζαχαροκάλαμου είναι συνώνυμη με τους δρόμους της Βομβάης και προσφέρει μια φθηνή απομίμηση αναψυκτικού. Οι πωλητές τσαγιού βρίσκονται σε κάθε γωνία της πόλης, πουλώντας το ποτό ζεστό στους δρόμους. Οι πλανόδιοι πωλητές συνήθως δεν επηρεάζονται από απεργίες και να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους όλο το χρόνο. Το Paan, ένα παρασκεύασμα από φύλλα ινδοκάρυδου που τρώγεται για να φρεσκάρει την αναπνοή μετά τα γεύματα στην Ινδία επίσης πωλείται σε πάγκους στους δρόμους της Βομβάης.



Περιοχές και διάδοση

Υπάρχουν περιοχές στη Βομβάη όπου οι πάγκοι των πλανώδιων πωλητών με φαγητά του δρόμου βρίσκονται καταμήκος του δρόμου και οι ντόπιοι τα αποκαλούν «Khau Galli's». Η παραλία Girgaum Chowpatty είναι γνωστή για τα Bhelpuri και τα kulfi της. Οι πλανόδιοι πωλητές στο Nariman Point, ένα από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της πόλης, ξεπουλάνε κατά τη διάρκεια της ώρας του γεύματος.
Το φαγητό του δρόμου της Βομβάης έχει μία θέση στις κουζίνες των εστιατορίων της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων πέντε αστέρων. Στην πραγματικότητα, εστιατόρια σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ενσωματώσει το φαγητό του δρόμου της Βομβάης στα μενού τους. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται εταιρείες που σερβίρουν φαγητό του δρόμου στη Βομβάη.



Διαμάχες

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά από τις ανώτερες κάστες, αποφεύγουν να τρώνε στην άκρη του δρόμου, λόγω θεμάτων υγιεινής. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία έχουν εκμεταλευτεί  αυτό το φαινόμενο, προσφέροντας φαγητό του δρόμου στους πελάτες τους. Καθώς πολλοί από τους πλανόδιους πωλητές τροφίμων έχουν καταγωγή από Βόρεια Ινδία, στοχοποιήθηκαν και έγιναν πολλές επιθέσεις εναντίον τους, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του 2008 εναντίων των μεταναστών, που συνέβησαν στο Ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα. Ένας μεγάλος αριθμός από πλανόδιους πωλητές λειτουργούν παράνομα, χωρίς την υποχρεωτική άδεια από τον τοπικό δήμο, έχοντας δωροδοκήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο δήμος συχνά οργανώνει επιχειρήσεις απομάκρυνσής τους, αλλά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά καθότι οι πλανώδιοι πωλητές επιστρέφουν μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εξοπλισμός και άλλα αγαθά που κατασχάσχονται από τους παράνομους πλανόδιους πωλητές επιστρέφονται από το δήμο μετά την πληρωμή προστίμου. Το 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε σε μια περίπτωση παράνομου πωλητή, ζητώντας από το δήμο να οριοθετηθούν 230 περιοχές της πόλης, ως νόμιμες ζώνες για τους πλανώδιους πωλητές, ένας αριθμός που αυξήθηκε αργότερα σε 1700 περιοχές. Αυτό που μένει είναι να εφαρμοστεί. Μια νέα έκθεση για το 2009 υποστήριξε ότι κανένα πιστοποιητικό πλανόδιου πωλητή δεν είχε εκδοθεί στη Βομβάη για 20 χρόνια και ότι από τους περίπου 250.000 πλανόδιους πωλητές στην πόλη, μόνο περίπου 17.000 είχαν έγκυρη άδεια.
Μια διαμάχη προέκυψε το 2011, όταν ένας πλανώδιος πωλητής panipuri από την πόλη Thane κινηματογραφήθηκε να ουρεί σε ένα δοχείο που χρησιμοποιούσε επίσης για να εξυπηρετεί τους πελάτες. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή και σε μείζον πολιτικό δράμα στην πόλη. Τα μέλη των πολιτικών παρατάξεων «Shiv Sena» και  «Maharashtra Navnirman Sena» (ακροδεξιό κόμμα το πρώτο και εθνικιστικό το δεύτερο) επιτέθηκαν στους πλανώδιους πωλητές με καταγωγή από την Βόρεια Ινδία, στοχεύοντας στους πωλητές Panipuri και Bhelpuri των πόλεων Βομβάη και Thane.
Ο συγκεκριμένος πωλητής συνελήφθη από την αστυνομία και μεταφέρθηκε στο δικαστήριο, που του επέβαλε πρόστιμο και στη συνέχεια τον απελευθέρωσε με μια προειδοποίηση. Μετά την επίθεση ενάντια σε όλους τους πωλητές panipuri σε όλη την πόλη από τα πολιτικά κόμματα, ο εν λόγω πωλητής, ο οποίος ήταν στην επιχείρηση για 15 χρόνια, επέλεξε να εγκαταλείψει εντελώς το επάγγελμά του και να αλλάξει δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...