Translate

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Σαμόσας / Samosas

Τα σαμόσας (samosa ή samoosa) είναι τηγανητά ή ψητά πιτάκια με αλμυρή γέμιση, όπως καρυκευμένες πατάτες, κρεμμύδια, μπιζέλια, φακές αλλά και κιμάς (αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο). Μπορεί να περιέχουν επίσης κουκουνάρι. Τα σαμόσας προέρχονται από τη Μέση Ανατολή (όπου είναι γνωστά ως sambosa), πριν από τον 10ο αιώνα.
Εισήχθησαν στη Νότια Ασία (Ινδία, Πακιστάν), κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού Σουλτανάτου του Δελχί, όπου μαγειρεύονταν από τους εργάτες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία που είχαν μεταναστεύσει για να εργαστούν στις κουζίνες του Σουλτάνου και των άλλων αρχόντων. Το μέγεθος και η συνοχή τους μπορεί να ποικίλει, αλλά συνήθως είναι σαφώς τριγωνικά ή τετράγωνα. Τα Ινδικά σαμόσας είναι συνήθως για χορτοφάγους, και συχνά συνοδεύονται από σάλτσα μέντας ή chutney. Τα χορτοφαγικά σαμόσας έχουν τις ρίζες τους στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, και είναι ένα δημοφιλές ορεκτικό ή σνακ στην τοπική κουζίνα της Νότιας Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής και της νοτιοδυτικής Ασίας, της Αραβικής Χερσονήσου, της Μεσογείου, στο Κέρας της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής. Λόγω της πολιτιστικής διάχυσης και της μετανάστευσης από τις περιοχές αυτές, τα σαμόσας σήμερα παρασκευάζονται επίσης και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Σαμόσας με σάλτσα τσάτνεϋ και πράσινες πιπερίτσες τσίλι

Ετυμολογία

Η λέξη «samosa» μπορεί να αποδοθεί στην περσική λέξη سنبوساگ (sanbosag). Το όνομα και σε άλλες χώρες, προέρχεται επίσης από αυτή τη ρίζα, όπως το σχήματος ημισελήνου sanbusak ή sanbusaj στις αραβικές χώρες, το sambosa στο Αφγανιστάν, samosa στην Ινδία, samboosa στο Τατζικιστάν, samsa στα τουρκόφωνα έθνη, sambusa σε τμήματα του Ιράν, και chamuça στην Γκόα, τη Μοζαμβίκη και την Πορτογαλία. Ενώ επί του παρόντος αναφέρεται ως sambusak στον Αραβικό κόσμο, βιβλία της μεσαιωνικής αραβικής με συνταγές μαγειρικής, μερικές φορές τα αναφέρουν ως sambusaj.


Παραλλαγές Ονομάτων
Η λέξη «Samosa» (Παντζάμπι: ਸਮੋਸਾ (smosa), Χίντι: समोसा, Νεπάλ: समोसा, Ούρντου: سموسہ) χρησιμοποιείται γενικά στην Νότια Ασία και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Άλλα ονόματα που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές είναι: Αραβικά: سمبوسك (sambūsak), Μπενγκάλι: সিঙাড়া, Ασαμέζικα (sing-ra), Ορίγια: ଶିଙାଡା (shingada), Σινχαλέζικα: සමොසා, Εβραϊκά: סמבוסק (sambusak), Γκουτζαρατικά: સમોસા (samosa), Κανάντα: ಸಮೋಸಾ (samosa), Μαλάγιαλαμ: സമോസ, Μαράθι: सामोसा, Περσικά: سمبوسه, Ταμίλ: சமோசா, Τελούγκου: సమోసా, Ούρντου: سموسه (sambusak), Samsa (προφέρεται [samsə]) ή somsa στους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας, Καζακστάν: самса (sɑmsɑ), Κιργιζία: самса (sɑmsɑ), Ουζμπεκιστάν: somsa (sɒmsa), Ουιγούροι (τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία): سامسا, (sɑmsɑ), καθώς και στην Τουρκία (τουρκικά: Samsa böreği), sambusa ή sambuusa μεταξύ των Αράβων, των κατοίκων του Τζιμπουτί, της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, της Σομαλίας και των Τατζέκων (Τατζικιστάν: самбӯса), sanbusé μεταξύ των Ιρανών (Περσικά: سنبوسه), sʰəmùzà (samosha) στη Βιρμανία, sam͡bosḁ (sambosa) στην Μαδαγασκάρη, και chamuça στον Πορτογαλόφωνο κόσμο.


Ιστορία

Τα σαμόσας προέρχονται από τη Μέση Ανατολή (όπου είναι γνωστά ως sambosa), πριν από τον 10ο αιώνα. Ο Abolfazl Beyhaqi (995 – 1077), ένας ιρανός ιστορικός, κάνει αναφορά στα σαμόσας στην ιστορία του, Tarikh-e Beyhaghi. Εισήχθησαν στη Νότια Ασία τον 13ο ή 14ο αιώνα από τους εμπόρους από τη Μέση Ανατολή.
Ο Amir Khusro (1253 – 1325), λόγιος και βασιλικός ποιητής του σουλτανάτου του Δελχί, έγραψε γύρω στο 1300 ότι οι άρχοντες και οι ευγενείς απολάμβαναν το «samosa που παρασκευάζονται από κρέας, γκι, κρεμμύδι και ούτω καθεξής».
Ο Ibn Battuta, ταξιδευτής του 14ου αιώνα και εξερευνητής, περιγράφει ένα γεύμα στην βασιλική αυλή του Muhammad bin Tughluq, όπου μια samushak ή sambusak, μια μικρή πίτα με γέμιση κιμά, αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια και μπαχαρικά, σερβιρίστηκε πριν από το τρίτο πιάτο με πιλάφι pulao.
Το Ain-i-Akbari, ένα μογγολικό έγγραφο του 16ου αιώνα, αναφέρει τη συνταγή για qutab, που γράφει ότι «οι άνθρωποι του Hindustan το αποκαλούν sanbúsah».


Τοπικές Ποικιλίες

Ινδία

Σαμόσας τηγανισμένα σε υπαίθριο μαγειρείο στην Ινδία

Τα σαμόσας είναι πιτάκια από αλεύρι (maida) γεμιστά με ένα μείγμα πουρέ βραστής πατάτας, κρεμμυδιού, αρακά, μπαχαρικών και πράσινων τσίλι. Στη συνέχεια τηγανίζονται σε φυτικό έλαιο μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό καφέ χρώμα. Σερβίρονται ζεστά και τρώγονται συχνά με φρέσκο ινδικό chutney, όπως μέντας, κόλιανδρου ή ταμάρινδου. Μπορεί επίσης να παρασκευαστούν ως γλυκά. Τα σαμόσας συχνά θεωρούνται φαγητό του δρόμου και σερβίρονται μαζί με τα παραδοσιακά συνοδευτικά όπως γιαούρτι, chutney, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κόλιανδρο, και mix μπαχαρικών chaat masala.
Στα κρατίδια Δελχί, Παντζάμπ, Himachal Pradesh, Μάντια Πραντές, Ουτάρ Πραντές, Uttarakhand, και άλλες βόρειες πολιτείες της Ινδίας, είναι αρκετά δημοφιλής μια μεγαλύτερη εκδοχή των σαμόσας με πικάντικη γέμιση από πατάτες masala, μπιζέλια, τριμμένο πράσινο τσίλι, και μερικές φορές ξηρούς καρπούς, καθώς και με άλλες παραλλαγές.
Στη Δυτική Βεγγάλη, τα shingaras (η Μπενγκάλι έκδοση των σαμόσας) είναι σνακ. Βρίσκονται σχεδόν παντού. Τα Shingaras είναι εύκολο να γίνουν, αλλά το δίπλωμα του φύλου είναι λίγο δύσκολο και πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να τα παρασκευάσουν. Τα Μπενγκάλι shingaras είναι λίγο μικρότερα σε σύγκριση με εκείνα που γίνονται σε άλλα μέρη της Ινδίας και η γέμιση είναι κυρίως από μικρά κομμάτια βραστής πατάτας μαζί με άλλα συστατικά. Είναι τυλιγμένο σε μια λεπτή ζύμη και τηγανίζεται. Η ζύμη είναι από λευκό αλεύρι, όχι αλεύρι σίτου, και έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση. Αυτό που διακρίνει τα καλά shingaras είναι η πολύ λεπτή υφή τους.
Όπως και τα σαμόσας, τα shingaras τηγανίζονται σε φυτικό έλαιο ώσπου να αποκτήσουν ένα χρυσό καφέ χρώμα. Σερβίρονται ζεστά και καταναλώνονται με κέτσαπ ή τσάτνεϊ, όπως μέντας, κόλιανδρου ή ταμάρινδου. Συνήθως τα shingaras τρώγονται ως συνοδευτικό του τσαγιού. Μπορούν επίσης να παρασκευαστούν με γλυκιά μορφή. Τα Μπενγκάλι shingaras τείνουν να είναι τριγωνικά, γεμάτα με πατάτα, αρακά ή άλλα λαχανικά κομμένα σε κυβάκια και αμύγδαλα, και είναι πιο βαριά τηγανητά και τραγανά, σε σχέση είτε με τα Shingara ή με τα ινδικά ξαδέλφια τους, τα σαμόσας. Τα Fulkopir shingara (Shingara γεμιστά με κουνουπίδι) είναι μια άλλη πολύ δημοφιλής παραλλαγή. Στη Βεγγάλη, υπάρχουν και μη-χορτοφαγικές ποικιλίες Shingara που ονομάζεται mangsher Shingara (με αρνίσιο κρέας) και macher Shingara (με ψάρια). Υπάρχουν επίσης γλυκιές εκδόσεις, όπως η narkel er Shingara (με καρύδα) και άλλα γεμιστά με khoya και βουτηγμένα σε σιρόπι ζάχαρης.
Στην πόλη Hyderabad, της Ινδίας, καταναλώνεται μια μικρότερη έκδοση των σαμόσας με παχύτερη κρούστα ζύμης και με γέμιση κιμά, που αναφέρεται ως lukhmi, καθώς είναι μια άλλη παραλλαγή με γέμιση κρεμμυδιού.
Στη Νότια Ινδία, τα σαμόσας είναι ελαφρώς διαφορετικά, κατά το ότι διπλώνονται με διαφορετικό τρόπο περισσότερο σαν τα Πορτογαλικά chamuças, με ένα διαφορετικό στυλ ζύμης. Η γέμιση διαφέρει επίσης, συνήθως αποτελείται από πουρέ πατάτας με μπαχαρικά, τηγανητά κρεμμύδια, μπιζέλια, καρότα, λάχανο, φύλλα κάρυ, πράσινο τσίλι, κλπ. Ως επί το πλείστον τρώγονται χωρίς chutney. Τα σαμόσας στη Νότια Ινδία έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη, και η γέμιση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες. Τα σαμόσας που γίνονται με καρυκευμένο πουρέ πατάτας είναι αρκετά δημοφιλή στα Νότιο Ινδικά κρατίδια της Άντρα Πραντές, της Καρνατάκα, και στο Ταμίλ Νάντου.

Νεπάλ

Τα σαμόσας ονομάζεται singoda στο Νεπάλ. Όπως και στην Ινδία, είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο της τοπικής κουζίνας καθώς πωλείται σε διάφορες αγορές και  εστιατόρια.

Βιρμανία

Στην Βιρμανία ονομάζονται samusa, και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές σνακ.

Βιρμανέζικα σαμόσας

Μπαγκλαντές

Στο Μπαγκλαντές, είναι δημοφιλή σνακ τα σαμόσας, είτε έχουν τρίγωνο σχήμα, είτε τετράγωνο. Η Μπενγκάλι έκδοση του τετράγωνου σχήματος των σαμόσας ονομάζεται Shingara και είναι συνήθως πολύ μικρότερη από ό, τι η πρότυπη ινδική ποικιλία. Τα Shingara είναι συνήθως γεμάτα με πατάτες και λαχανικά, ωστόσο, τα shingaras με γέμιση βοδινό συκώτι, είναι πολύ δημοφιλή σε ορισμένα μέρη της χώρας. Τα σαμόσας επίπεδου τύπου ονομάζονται somucha και είναι συνήθως γεμιστά με κρεμμύδι και κιμά.

Πακιστάν

Σαμόσας διαφόρων τύπων είναι διαθέσιμα σε όλο το Πακιστάν. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ποικιλίες σαμόσας που πωλούνται στη νότια επαρχία Sindh και στο ανατολικό Παντζάμπ, ειδικά στη Λαχώρη, είναι πικάντικες και ως επί το πλείστον περιέχουν φυτική γέμιση ή γέμιση με βάση τη πατάτα. Από την άλλη πλευρά, τα σαμόσας που πωλούνται στα δυτικά και βόρεια της χώρας περιέχουν κυρίως γέμιση με βάση τον κιμά και είναι συγκριτικά λιγότερο πικάντικα. Τα σαμόσας με κρέας περιέχουν κιμά (αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο) και είναι πολύ δημοφιλή ως σνακ στο Πακιστάν.
Στο Πακιστάν, τα σαμόσας του Καράτσι είναι διάσημα για την πικάντικη γεύση τους, ενώ τα σαμόσας από το Faisalabad είναι γνωστά για το ότι είναι ασυνήθιστα μεγάλα. Μια άλλη ξεχωριστή ποικιλία σαμόσας, διαθέσιμα στο Καράτσι ονομάζεται kaghazi samosa (
paper samosa στα Αγγλικά) λόγω της λεπτής και τραγανής επικάλυψής της, η οποία μοιάζει με περιτύλιγμα για spring rolls. Μια άλλη παραλλαγή, δημοφιλής στο Παντζάμπ, είναι ένα πιάτο που αποτελείται από σαμόσας με πουρέ, καρυκευμένα ρεβίθια, κρεμμύδι και σαλάτα κόλιανδρου, καθώς και διάφορα τουρσιά ως συνοδευτικά.

Κεντρική Ασία

Στο Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, την Κιργιζία και την ημιαυτόνομη επαρχία Xinjiang της Κίνας, τα σαμόσας είναι σχεδόν πάντα ψημένα και ποτέ τηγανητά. Η ζύμη μπορεί να είναι μία απλά ζύμη ψωμιού, ή ζύμη σε στρώσεις. Η πιο συνηθισμένη γέμιση για τα παραδοσιακά σαμόσας είναι αρνίσιος κιμάς και κρεμμύδια, αλλά και βοδινός κιμάς, κοτόπουλο και τυριά είναι επίσης αρκετά κοινά από πλανόδιους πωλητές. Μπορούν επίσης να βρεθούν σαμόσας με άλλα υλικά, όπως πατάτα ή κολοκύθα (συνήθως μόνο όταν είναι η εποχή της).
Στην Κεντρική Ασία, τα samsas (samosas) πωλούνται συχνά στο δρόμο ως ένα ζεστό σνακ. Υπάρχουν μαγαζιά που παρασκευάζουν αποκλειστικά και μόνο σαμόσας, αλλά και άλλα ταχυφαγεία όπου σερβίρονται και διαφορετικά φαγητά (όπως χάμπουργκερ). Πολλά παντοπωλεία, αγοράζουν επίσης σαμόσας από τους προμηθευτές και τα μεταπωλούν.

Σαμόσας έτοιμα για ψήσιμο, Κιργιζία

Ινδονησία

Το τοπικό αντίστοιχο των σαμόσας στην Ινδονησία είναι γνωστό ως pastel. Είναι συνήθως γεμιστά με αυγά, και κιμά από κοτόπουλο ή βόειο κρέας.

Κέρας της Αφρικής

Τα σαμόσας αποτελούν βάση της τοπικής κουζίνας στις χώρες που ανήκουν στο Κέρας της Αφρικής (Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, και Σομαλία), όπου είναι γνωστά ως sambusa. Ενώ μπορεί να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, συνήθως προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις, όπως το Ραμαζάνι, τα Χριστούγεννα ή το Meskel (η γιορτή της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας).


Ισραήλ

Στο Ισραήλ, ένα sambusak είναι μια ζύμη ημικυκλικού σχήματος γεμιστή με πουρέ ρεβιθιών, τηγανητά κρεμμύδια και μπαχαρικά. Είναι συνδεδεμένο με την εβραϊκή κουζίνα Mizrahi. Ένα ισραηλινό sambusak δεν είναι τόσο πικάντικο, όπως η ινδική εκδοχή. Σύμφωνα με τον Gil Marks, έναν ισραηλινό ιστορικό τροφίμων, τα sambusak είναι παραδοσιακό μέρος του γεύματος του Σαββάτου για τους Σεφαραδίτες από το δέκατο τρίτο αιώνα.

Υποσημείωση: Η κουζίνα των Εβραίων Mizrahi είναι μια συλλογή από μαγειρικές παραδόσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Εβραίων της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Ασίας, και των αραβικών χωρών. Οι Εβραίοι Mizrahi είναι επίσης γνωστοί ως Ανατολίτες Εβραίοι. Οι Εβραίοι των κοινοτήτων Mizrahi μαγειρεύουν τα τρόφιμα που ήταν και είναι δημοφιλή στις χώρες καταγωγής τους. Η κουζίνα τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φρέσκα υλικά. Το κρέας σφάζεται τελετουργικά με τη διαδικασία shehita.

Μαλδίβες

Στις Μαλδίβες, τα σαμόσας είναι γνωστά ως bajiyaa. Είναι γεμιστά με ένα μείγμα, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως κρεμμύδια και ψάρια.

Πορτογαλόφωνες περιοχές της Ινδίας και της Αφρικής

chamuças από την Γκόα

Στην Γκόα (Ινδία) και στη Πορτογαλία, τα σαμόσας είναι γνωστά ως chamuças. Είναι συνήθως γεμιστά με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή λαχανικά, και γενικά σερβίρονται αρκετά ζεστά. Τα σαμόσας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας της Γκόα και της πορτογαλικής κουζίνας, όπου είναι ένα κοινό σνακ.
Ένα μάλλον εμπνευσμένο από τα σαμόσας, σνακ είναι επίσης πολύ συχνό στη Βραζιλία, και είναι σχετικά συχνό σε πολλές πρώην πορτογαλικές αποικίες στην Αφρική, μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ακρωτήριο, η Γουινέα-Μπισσάου, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη, όπου είναι ευρύτερα γνωστό ως pastéis (στη Βραζιλία) ή empadas (στα πορτογαλικά της Αφρικής, [στα πορτογαλικά της Βραζιλίας, η λέξη empada αναφέρεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σνακ, πάντα ψημένο, μικρό, με τη μορφή πουτίγκας]). Σχετίζονται με τα Ισπανικά empanada και τα ιταλικά calzone (καλτσόνε).

Αγγλόφωνες χώρες

Τα σαμόσας είναι δημοφιλή στην Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική και την Κένυα, και επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ονόματά τους μπορεί να ποικίλουν (samboosa ή sambusac), και στη Νότια Αφρική, αποκαλούνται συχνά samoosa. Τα κατεψυγμένα samosas είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα στα καταστήματα παντοπωλείων στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ενώ τα σαμόσας παραδοσιακά τηγανίζονται, πολλοί Δυτικοί τα προτιμούν ψημένα, καθώς αυτό θεωρείται ως πιο βολικό και πιο υγιεινό από ορισμένους γευσιγνώστες. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα τι φύλλο χρησιμοποιείται κάθε φορά, φύλλο κρούστας (φύλλο μπακλαβά) ή αλεύρι για τορτίγιες.


Συνταγές


Ινδικά samosas (μπουρεκάκια)

Υλικά:
(για 12 κομμάτια)
Για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι
½
κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
½ κούπα παγωμένο νερό
1
κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου

Για τη γέμιση:
¼ κούπα λάδι
1
κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο (σπόρους)
1
κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κομμάτι τζίντζερ των 3 – 4 εκ., καθαρισμένο και τριμμένο
1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 καυτερή πιπεριά
1 κούπα αρακά
Αλάτι και πιπέρι
1
κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 λίτρο καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα

Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι για τη ζύμη μέχρι η υφή του να γίνει σαν μικροί βόλοι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
Ρίχνουμε τους σπόρους κύμινου σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και εκεί πάνω ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει πια. Οι σπόροι θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μακρόστενη φρατζόλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να καθίσει για μισή ώρα.
Για τη γέμιση:
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου και το κόλιανδρο, ελαφρώς κοπανισμένα σε γουδί, μέσα στο τηγάνι για 10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα γυρίζουμε όλα μαζί για 1 – 2 λεπτά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και έχουμε ένα μπολ γεμάτο νερό κοντά μας. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια σε σχήμα οβάλ μάκρους περίπου 20 εκ. Κόβουμε το κάθε οβάλ κομμάτι στη μέση, κατά μήκος. Τοποθετούμε το κάθε μισό κομμάτι μπροστά μας, με την ίσια μεριά κοντά μας και διπλώνουμε τις δυο πλαϊνές μεριές προς τα μέσα για να γίνει σαν χωνί στο σχήμα. Πιέζουμε τις άκρες για να τις κλείσουμε.
Γεμίζουμε το κάθε χωνί με μια κουταλιά από τη γέμιση. Βρέχουμε λίγο την ανοιχτή μεριά και διπλώνουμε για να κλείσει, πιέζοντας το λίγο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.




Πικάντικα πιτάκια με λαχανικά

Υλικά:
Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3/4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Για τη γέμιση:
700 γρ. πατάτες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 καρότο τριμμένο
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου σπασμένους
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου, σπασμένους
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το λάδι, το θυμάρι και το αλάτι και προσθέτουμε το μισό νερό, κρύο. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακιά, που δεν κολλάει (περίπου 3 με 4 λεπτά), προσθέτοντας όσο νερό ακόμα χρειάζεται. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Βράζουμε λίγο και τον αρακά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε όλα τα μπαχαρικά να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε 2 με 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, το καρότο, την πιπερίτσα και το σκόρδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε 4 με 5 λεπτά, ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά. Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το λεμόνι και δουλεύουμε το μείγμα με κουτάλι, ώστε να πολτοποιηθεί ελαφρά, αφήνοντας ολόκληρα μερικά κομματάκια λαχανικών. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά λεπτό, με σχήμα κυκλικό, διαμέτρου περίπου 15 εκ. Κόβουμε κάθε κύκλο στη μέση. Αλείφουμε το τελείωμα του μισοφέγγαρου με λίγο αβγό και σχηματίζουμε ένα χωνάκι.  Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση. Αλείφουμε την άκρη με χτυπημένο αβγό και την κλείνουμε σφιχτά. Αφού φτιάξουμε τα σαμόσας τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τα αφήνουμε να σταθούν για 15 με 20 λεπτά. Κατόπιν τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό σπορέλαιο για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε με κάποιο τσάτνεϋ ή με ντιπ από γιαούρτι, με λίγο αλάτι και ψιλοκομμένο δυόσμο.

Σημείωση: Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνι, τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30 με 40 λεπτά. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γέμιση για τρίγωνα πιτάκια με φύλλο κρούστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...