Translate

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Φαγητό και Θρησκεία – Σιχισμός / Diet in Sikhism



Στον Σιχισμό, σερβίρεται μόνο φαγητό για χορτοφάγους στους ναούς των Σιχ, αλλά οι ίδιοι οι Σιχ δεν υπωχρεούνται να απέχουν από το κρέας. Οι Σίχ είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα υιοθετήσουν διατροφή με βάση το κρέας ή όχι.
Από την στιγμή που οι Σιχ βαπτίζονται (γίνονται Amritdhari) μέσω της τελετής βαπτίσματος (Amrit Sanskar), απογορεύεται να φάνε κρέας που έχει προσφερθεί ως θυσία στον Θεό, (όπως το κρέας Halal των Μουσουλμάνων, ή το Kosher των Εβραίων) λόγω του ότι αυτό αποτελεί παραβίαση ενός από τους τέσσερις περιορισμούς στον Κώδικα Δεοντολογίας των Σιχ. Επιτρέπεται όμως να φάνε κρέας Jhatka (δηλαδή από ζώο που έχει πεθάνει μια κι έξω).
Άλλες διατροφικές πρακτικές των Σιχ, περιλαμβάνουν την Sarbloh Bibek, που σημαίνει την χρησιμοποίηση μόνο σιδερένιων μαγειρικών σκευών και την κατανάλωση τροφίμων που έχον παρασκευαστεί εντός της Σιχ κοινότητας.
Η απόφαση της Akal Takht

Η Akal Takht (ο Κεντρικός Φορέας των Διαχρονικών Ζητημάτων των Σιχ) αντιπροσωπεύει την Ανώτατη Αρχή που αποφασίζει για τα αμφιλεγόμενα ζητήματα του κινήματος των Σιχ. Η hukamnama (διάταγμα ή διευκρίνιση), που εκδόθηκε από τον Akal Takht Jathedar (επικεφαλής ιερέας) Sadhu Singh Bhaura με ημερομηνία 15 Φλεβάρη 1980, δηλώνει ότι η κατανάλωση κρέατος δεν αντιβαίνει στον κώδικα δεοντολογίας (Kurehit) των Σιχ, αρκεί το κρέας να προέρχεται από Jhatka.

Διαφωνία με την απόφαση

Ορισμένα παρακλάδια του Σιχισμού πρεσβέβουν ότι η διατροφή των Σιχ θα πρέπει να είναι χωρίς κρέας. Ο λόγος γι’ αυτή την διαφωνία, είναι μάλλον επειδή στα παρακλάδια αυτά είχαν ενταχθεί πολλοί πρώην οπαδοί της λατρείας του Βίσνου, που είναι πιστοί χορτοφάγοι. Οι φονταμενταλιστές Σιχ, αμφισβητούν την έννοια της λέξης «kutha», υποστηρίζοντας ότι εννοεί όλα τα κρέτατα. Ωστόσο, στον γενικό Σιχισμό, η λέξη έχει γίνει δεκτή ότι σημαίνει το κρέας που προετοιμάστηκε σύμφωνα με το Μουσουλμανικό τελετουργικό.

Η Κοινοτική κουζίνα των Σιχ (Langar)


Εντός του ναού των Σιχ, μετά το τέλος της λειτουργίας, σερβίρεται φαγητό που μαγειρεύεται από τους ίδιους τους πιστούς. Το φαγητό αυτό είναι καθαρά χορτοφαγικό, αλλά η κουζίνα είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους, χορτοφάγους και μη. Η μοναδική εξαίρεση σ’ αυτό, στις μέρες μας συμβαίνει όταν το στρατιωτικό σκέλος των Σιχ (Nihangs) σερβίρουν κρέας κατά την διάρκεια του ιερού φεστιβάλ Holla Mohalla.

Μετενσάρκωση

Ο Σιχισμός δέχεται την έννοια της μετενσάρκωσης καθώς υποστηρίζει
ότι η ψυχή μπορεί ενδεχομένως να υποβληθεί σε εκατομμύρια μετασχηματισμούς, σε διάφορες μορφές ζωής πριν τελικά γίνει ανθρώπινη. Αυτές οι μορφές ζωής θα μπορούσαν να είναι ένας βράχος, η βλάστηση, ή ένα ζώο. Ο Σιχισμός δεν βλέπει διαφορά μεταξύ αυτών των ειδών διαβίωσης. Ωστόσο θεωρεί, ότι ο άνθρωπος έχει μια προνομιακή θέση σε σχέση με άλλες μορφές ζωής. Όσον αφορά την άποψη των Σιχ για το κάρμα, η ανθρώπινη ζωή θεωρείται ως η πιο πολύτιμη, και τα ζώα και τα φυτά τα θεωρούν ένα σκαλοπάτι παρακάτω από την ανθρώπινη ζωή. Ως εκ τούτου, οι Σιχ όταν τρώνε ένα ζώο είναι το ίδιο με το να τρώνε ένα φυτό.


Ο κώδικας δεοντολογίας των Σιχ στη δίαιτα των Σιχ (Rehat Maryada)

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Σιχ ή Rehat Maryada, οι Σιχ δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα καταναλώσουν κρέας. Η γενική συναίνεση είναι ότι οι Σιχ είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα συμπεριλάβουν ή όχι το κρέας στη διατροφή τους.
Στο Rehat Maryada, στο έκτο τμήμα, αναφέρει:
Πρέπει να αποφεύγονται οι κατωτέρω τέσσερις παραβάσεις (πρακτικές υπό απαγόρευση):
1. Το κόψιμο των μαλλιών.
2. Η κατανάλωση κρέατος ενός ζώου που σφάχτηκε με τον μουσουλμανικό τρόπο (Kutha).
3. Η συγκατοίκηση με άλλο άτομο εκτός του/της συζύγου.
4. Το κάπνισμα.

Ο νομικός κώδικας των Σιχ, Rehat Maryada αναφέρει ότι οι Σιχ δεσμεύονται να αποφύγουν το κρέας που σκοτώθηκε με τελετουργικό τρόπο, όπως το Χαλάλ (μουσουλμάνοι) ή Κοσέρ (εβραίοι).


Πνευματικές απόψεις των Σιχ

Σε όλη την ιστορία των Σιχ, υπήρξαν πολλές σέκτες του Σιχισμού που ευαγγελίζονταν τη χορτοφαγία. Ωστόσο, αυτή απορρίφθηκε από τον γκουρού των Σιχ. Οι Σιχ θεωρούν ότι η χορτοφαγία και η κατανάλωση κρέατος είναι ασήμαντο θέμα στη σφαίρα της Σιχ πνευματικότητας. Ο Surinder Singh Kohli συνδέει τη χορτοφαγία με την συμπεριφορά των πιστών του Βίσνου. Ο Gopal Singh, σχολιάζοντας το κρέας που σερβίρεται στην Langar κατά τη διάρκεια της Guru Angad, σημειώνει ότι το δόγμα της μη βίας (ahimsa) δεν ταιριάζει με το δόγμα των Σιχ. Οι W. Owen Cole και Piara Singh Sambhi υποστηρίζουν ότι, εάν ο Σιχ γκουρού είχε κάνει θέμα για τη χορτοφαγία, θα είχε αποσπάσει την προσοχή από την κύρια έμφαση της Σιχ πνευματικότητας.


Ιστορική διατροφική συμπεριφορά των Σιχ

Υπάρχουν μια σειρά από αυτόπτες μάρτυρες από τους Ευρωπαίους περιηγητές ως προς τις διατροφικές συνήθειες των Σιχ. Αν και δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στους Σιχ να τρώνε βόειο κρέας, είναι σαφές ότι οι Σιχ αποφεύγουν την κατανάλωση ως ένδειξη σεβασμού προς τους γείτονές τους ινδουιστές. Για την ένταξη των μουσουλμάνων στα μυστήριά τους, ένας ταξιδιώτης  είπε ότι οι Σιχ θα προετοιμάσουν ένα πιάτο από τα πόδια του χοίρου.
Σύμφωνα με τον Dabistan e Mazhib (ένα περσικό χρονολόγιο των Σιχ γκουρού), ο Γκουρού Νανάκ δεν έτρωγε κρέας, και ο Γκουρού Arjan πίστευε ότι η κατανάλωση κρέατος δεν ήταν σύμφωνα με τις επιθυμίες του γκουρού του. Αυτό διαφέρει από την έρευνα του I.J. Singh, που αναφέρει ότι ο γκουρού Νανάκ έτρωγε κρέας στο δρόμο προς Κουρουξέτρα. Σύμφωνα με τα περσικά αρχεία, ο γκουρού Hargobind (ο 6ος Γκουρού) έτρωγε κρέας και κυνήγι, και η πρακτική του υιοθετήθηκε από τους περισσότερους Σιχ.
Ο Bhai Gurdas – σύγχρονος του έκτου Σιχ γκουρού – έγραψε vaars (ποιήματα ή δίστιχα) για να περιγράψει τη συμπεριφορά των Σιχ εκείνη τη στιγμή. Ένα από τα vaars του επαινεί το πλεονέκτημα της κατανάλωσης κατσικίσιου κρέατος.


Sarbloh Bibek

Πολλοί Σιχ κρατάνε την παράδοση Sarbloh Bibek. Sarbloh σημαίνει όλο από σίδηρο και Bibek σημαίνει συνειδητές αρχές. Οι Σιχ που ακολουθούν αυτή την πρακτική τρώνε από σιδερένια κύπελλα και πλάκες σιδήρου και μόνο. Σύμφωνα με την Sarbloh Bibek, τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν σε σιδερένια μαγειρικά σκεύη, ενώ ταυτόχρονα γίνεται απαγγελία Gurbani ή Simran (διαλογισμός). Οι Σιχ παραδοσιακά χρησιμοποιούν άμμο για να καθαρίσουν τα σκεύη σιδήρου, αλλά σήμερα οι Σιχ επιταχύνουν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από σαπούνι πιάτων, άμμο, νερό και ένα ατσαλόμαλλο σαπούνι.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο για τη διατήρηση του Sarbloh Bibek είναι ότι οι Σιχ πρέπει να καταναλώσουν μόνο τα τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί από άλλους Amritdhari (βαφτισμένους) Σιχ.
Το Sarbloh χρησιμοποιήθηκε από τον Guru Gobind Singh για να προετοιμάσει την Amrit κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης Khalsa το 1699. Η Khanda (ένα δίκοπο μαχαίρι ή σπαθί) έγινε επίσης από Sarbloh. Σε αυτήν την ημέρα είναι Amrit Sanchar τελετές που πραγματοποιούνται με τη χρήση ενός Bata (κύπελλο) και Khanda (σπαθί) από sarbloh.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...