Translate

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ινδικό χορτοφαγικό χάμπουργκερ – Vada Pav



Το Vada Pav (Μαράθι: वडा पाव), είναι ένα χορτοφαγικό γρήγορο φαγητό, ίσως το πιο γνωστό φαγητό του δρόμου στην Ινδική πολιτεία της Μαχαράστρα. Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπιφτέκι πατάτας με κόλιανδρο και μπαχαρικά. Ξεκίνησε ως ένα φτηνό φαγητό του δρόμου στην πόλη της Βομβάης (η πρωτεύουσα της Μαχαράστρα), πλέον όμως σερβίρεται σε αρκετές πόλεις ολόκληρης της Ινδίας, ακόμα και σε ακριβά εστιατόρια.



Ετυμολογία

Η ονομασία του είναι σύνθετη και προέρχεται από την Μαράθι φράση «batata vada» που σημαίνει τηγανίτα από πατάτα. Το «Pav» είναι παραλλαγή της πορτογαλικής λέξης «Pao» που σημαίνει ψωμάκι. Εν συντομία: ψωμάκι με πατάτα.


Παρασκευή

Οι πατάτες βράζονται, γίνονται πουρές, προστίθονται καρυκεύματα, συνήθως ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι, σκόρδο, αγριομάραθο, κουρκουμάς, σπόροι μουστάρδας, (τα καρυκεύματα συνήθως ποικίλουν ανάλογα με τα γούστα). Το μείγμα που προκύπτει, βουτιέται σε κουρκούτι και τηγανίζεται. Η τηγανίτα σερβίρεται μέσα σε ψωμάκι, και συνοδεύεται από μία ή περισσότερες σάλτσες τσάτνεϊ.


Ιστορία

Το Vada Pav πιστεύεται ότι επινοήθηκε από τον Ashok Vaidya, έναν πλανόδιο που πωλούσε φαγητό στην δρόμο δίπλα από το σιδηροδρομικό σταθμό Dadar στη Βομβάη το 1971.
Το Vada Pav φέρεται να είναι ένα μέρος του πολιτισμού των κατοίκων του κρατιδίου της Μαχαράστρα παρά το γεγονός ότι αυτό το σάντουιτς (ψωμί και πατάτες) είναι δυτικόφερτο στυλ. Πλέον προσφέρεται σε υπαίθριους πάγκους, καφετέριες και εστιατόρια σε όλη την Ινδία.


Συνταγή

Υλικά:
(για 4 μερίδες)
6 – 8 πατάτες μεσαίου μεγέθους, βρασμένες και πολτοποιημένες
2 φλιτζάνια αλεύρι από ρεβίθια
Λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
1 μικρό κομμάτι πιπερόριζας, ψιλοκομμένη
4 – 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 – 5 πράσινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες

Για το σοτάρισμα των μπαχαρικών:
1/2 φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά
φύλλα κάρι (όσα θέλουμε)
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι μουστάρδας

Προετοιμασία:
Αλέθουμε την πιπερόριζα, το σκόρδο και τις πράσινες πιπεριές τσίλι πολύ καλά. Προσθέτουμε την πάστα που προέκυψε, τα φύλλα κόλιανδρου και το αλάτι στις πολτοποιημένες πατάτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τους σπόρους της μουστάρδας, τον κουρκουμά σε σκόνη και τα φύλα του κάρυ. Μόλις μαραθούν όλα και βγάλουν τα αρώματά τους, τα βγάζουμε από την φωτιά, τα ρίχνουμε επάνω στις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Με τα χέρια μας, πλάθουμε τον πουρέ σε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε στην άκρη.
Στο αλεύρι μας προσθέτουμε αλάτι, την σκόνη κουρκουμά και την σκόνη τσίλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Ζεσταίνουμε το λάδι. Βουτάμε τις μπάλες της πατάτας στο κουρκούτι και τις ρίχνουμε κατ’ ευθείαν στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Μόλις στραγγίξουν από το περιττό λάδι, βάζουμε την κάθε τηγανίτα σε ένα ψωμάκι, συνοδεύοντάς την με σάλτσα τσάτνεϊ της αρεσκείας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...