Translate

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ρεβανί με σιμιγδάλι και κάρδαμο χωρίς αβγά / Eggless Semolina Cardamom Cake


Το Ρεβανί, ένα γλυκό κέικ με στυλ της Μέσης Ανατολής, κατασκευασμένο από σιμιγδάλι, καρύδα, ζάχαρη, γάλα και βούτυρο. Είναι πολύ γλυκό στη γεύση και έχει αφεθεί να εμποτιστεί σε σιρόπι ζάχαρης και λεμονιού πριν από το σερβίρισμα.
Εδώ δίνω μια παραλλαγή της κλασσικής συνταγής με κάρδαμο.

http://www.jopreetskitchen.com/2015/09/basbousa-eggless-semolina-cardamom-cake.html


Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά.
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά.

Υλικά:
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό (340 γραμμάρια)
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένη καρύδα (32 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (115 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
340 γραμμάρια ζάχαρη
375 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ ή 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Προετοιμασία:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, την αποξηραμένη καρύδα, το κάρδαμο σε σκόνη και την ζάχαρη. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Τώρα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά τα πάντα και βάζουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Παίρνουμε ένα ταψί στρογγυλό ή ορθογώνιο, το βουτυρώνουμε και ρίχνουμε την ζύμη. Την στρώνουμε, με μια σπάτουλα για να έχει ομαλή επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κέικ.
Εν τω μεταξύ, προετοιμάζουμε το σιρόπι ζάχαρης. Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα. Φροντίζουμε να είναι σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί πλήρως. Τώρα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια, και μαγειρεύουμε μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σβήνουμε την κουζίνα μας.
Μόλις το σιρόπι κρυώσει λίγο (να είναι χλιαρό), το ανακατεύουμε με το μέλι και το βάζουμε στην άκρη. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ρίχνουμε το έτοιμο σιρόπι σε όλη το κέικ. Το σιρόπι θα απορροφηθεί σταδιακά από το κέικ. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 6 ώρες ή όλη τη νύχτα. Όσο περισσότερο μείνει στο σιρόπι, τόσο καλύτερα αποτέλεσμα θα έχουμε. Κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια και σερβίρουμε.


Συμβουλή:
Αυτό το κέικ, έχει καλύτερη γεύση όταν αφήσουμε το σιρόπι να απορροφηθεί σταδιακά, οπότε δεν πρέπει να επισπεύσουμε αυτό το βήμα. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερα να παραμείνει το κέικ να μουλιάσει στο σιρόπι για μια ολόκληρη νύχτα.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...