Translate

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ινδικά ντόνατ / Indian Donut - Balushahi / Badushah



Το Balushahi (Χίντι: बालूशाही / Μπενγκάλι: বালুসাই): είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της κουζίνας της Ινδίας, του Νεπάλ και του Μπανγκλαντές. Είναι παρόμοιο με ένα κλασικό αμερικάνικο στρογγυλό ντόνατ από άποψη συστατικών, αλλά διαφέρει ως προς την υφή και τη γεύση. Στη Νότια Ινδία, μια παρόμοια ζύμη είναι γνωστή ως «Badushah».
Τα Balushahis φτιάχνονται από αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τηγανίζονται σε βούτυρο γκι (Ινδικό καθαρό βούτυρο) και στη συνέχεια βουτιούνται σε σιρόπι ζάχαρης.


http://www.manjulaskitchen.com/balushahi-indian-buttermilk-donut/


Ιστορία

Λέγεται πως έλκουν την καταγωγή τους από την κουζίνα των Μογγόλων, αντανακλώντας ενδεχομένως τις εμπορικές και εδαφικές σχέσεις της Μογγολικής αυτοκρατορίας με το νότο. Τα Badushah πωλούνται σε καταστήματα γλυκών στα κρατίδια Άντρα Πραντές, Κεράλα, Καρνατάκα και Ταμίλ Νάντου.
 
Συνταγή


Υλικά:
(για 12 τεμάχια)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/8 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 φλιτζάνι Ινδικό βούτυρο γκι (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 του φλιτζανιού νερό
4 λοβοί κάρδαμου κοπανισμένοι
Για το γαρνίρισμα:
περίπου 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια

Προετοιμασία:


Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τους σπόρους του κάρδαμου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στη μισή θερμοκρασία. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει μέτρια πηχτό και το βάζουμε στην άκρη. Δοκιμάζουμε το σιρόπι με τα δάχτυλά μας, θέλουμε να κολλάει αλλά όχι να κάνει κλωστές. Αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 215 βαθμοί Φαρενάιτ (100 βαθμοί Κελσίου), αλλιώς θα το δούμε με το μάτι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας. Θα πρέπει το μείγμα να είναι μαλακό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι σιγά-σιγά, όπως απαιτείται ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη. Ανακατεύουμε τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν αλλά δεν τα ζυμώνουμε.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να καθίσει για περίπου μισή ώρα. Μετά το πέρας του μισάωρου, ζυμώνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
Φτιάχνουμε μπάλες με τα χέρια μας και κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο της κάθε μπάλας με το δάχτυλό μας.
Βάζουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι μέχρι τη μέση του τηγανιού, και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Δεν θέλουμε να ζεσταθεί πολύ το λάδι, γιατί διαφορετικά, τα Balushahi θα κοκκινίσουν απ’ έξω, αλλά από μέσα θα είναι ωμά.
Μόλις το λάδι είναι έτοιμο, τοποθετούμε τα Balushahi στο τηγάνι. Προσέχουμε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Μόλις πάρουν χρώμα από κάτω τότε τα γυρνάμε. Μόλις τηγανιστούν κι από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμα και τα βγάζουμε. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι. Μετά από 5 λεπτά τα βάζουμε στη λεκάνη με το σιρόπι. Δεν τα αφήνουμε να απορροφήσουν σιρόπι, δεν το θέλουμε αυτό. Απλά να καλυφθούν με σιρόπι ολούθε.
Τα βγάζουμε, τα βάζουμε σε πιάτο και γαρνίρουμε με τα φιστίκια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...