Translate

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ινδικά Κράκερς – Mathri



Το Mathri είναι ένα παραδοσιακό σνακ από το Παντζάμπ που φτιάχνεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Φώτων (Diwali [Ντιβάλι]) ή κατά το φεστιβάλ karwa chauth [καρβά τσαούθ]. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σνακ για να συνοδέψουμε το τσάι μας.
Ακριβώς όπως και κάθε άλλο τηγανιτό σνακ, το mathri έχει πολύ καλή διάρκεια ζωής και μπορεί να αποθηκευτεί για πολλές εβδομάδες.
Το Mathri έχει τραγανή υφή. Για την επίτευξη αυτής της υφής, η αναλογία των συστατικών θα πρέπει να είναι τέλεια. Το αργό τηγάνισμα σε πολύ λάδι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.
Η σκληρή και σφιχτή ζύμη φτιάχνεται από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σιμιγδάλι. Στη ζύμη προστίθεται και λάδι και αναμειγνύονται όλα μαζί ανακατεύοντάς τα με τα δάχτυλά μας. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να γίνει το φύλλο. Αφού φτιάξουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε μικρά κυκλικά σχήματα και με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε όλη την επιφάνειά της. Στη συνέχεια, τηγανίζουμε. Αυτή η διαδικασία με το πιρούνι την αποτρέπει από το να φουσκώσει, ενώ τηγανίζεται.



http://www.spiceupthecurry.com/mathri-recipe/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=New+recipes+on+Spice+up+the+curry&utm_campaign=20151104_m128103575_New+recipes+on+Spice+up+the+curry&utm_term=Mathri+recipe+_7C+How+to+make+mathri+_7C+Punjabi+mathri+recipe


Υλικά:
(για 15 τεμάχια)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι ατζοβάν (προαιρετικά)
Αλάτι για την γεύση
3 κουταλιές της σούπας λάδι
4 – 5 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι πιπεριού, θρυμματισμένοι μία ή δύο φορές σε γουδί

Προετοιμασία:
Βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τους σπόρους ατζοβάν και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη, που θα πρέπει να μοιάζει με ψίχα ψωμιού και αν την πιέσουμε στην παλάμη μας, να είναι σαν εύθρυπτη ζύμη.
Την κάνουμε σφιχτή και σκληρή ζύμη προσθέτοντας πολύ λίγο νερό. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, βάζουμε το πιπέρι μέσα στο γουδί και το χτυπάμε μόνο μία ή δύο φορές. Κι αυτό επειδή, το χρειαζόμαστε σε μεγάλα κομμάτια, όχι σε σκόνη.
Παίρνουμε την ζύμη που είχαμε αφήσει στην άκρη και την ζυμώνουμε και πάλι. Την χωρίζουμε σε 15 ίσα μέρη. Κάνουμε μπάλες και τις πλάθουμε με την παλάμη μας.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε ένα στρογγυλού σχήματος κύκλο. Θα πρέπει να μην είναι λεπτό το κάθε φύλο που θα φτιάξουμε.
Παίρνουμε 2 ή 3 κομμάτια από το κοπανισμένο πιπέρι και το βάζουμε πάνω σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τα ώστε να εισχωρήσουν μέσα στην ζύμη.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρυπάμε την ζύμη σε όλη την επιφάνεια, μπρός και πίσω. Αυτό το κάνουμε, ώστε να μην φουσκώσει, κατά το τηγάνισμα.
Με τον ίδιο τρόπο, πλάθουμε και τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και μόλις τις πλάσουμε όλες, ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και τις τηγανίζουμε.
Θέλουμε το λάδι να είναι απλώς ζεστό κι όχι καυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, τα
mathris θα τηγανιστούν απ’ έξω γρήγορα και θα γίνουν χρυσοκόκκινα, αλλά από μέσα θα είναι ωμά. Φροντίζουμε λοιπόν, να κρατάμε την θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα σε όλη την διάρκεια του τηγανίσματος.
Τα γυρίζουμε ώστε να τηγανιστούν το ίδιο καλά κι από τις δύο πλευρές.
Υπολογίζουμε γύρω στα 7 με 8 λεπτά για το τηγάνισμα.
Μόλις τηγανιστούν, τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Καθώς τα mathris κρυώνουν, γίνονται πιο τραγανά κι ελαφρώς πιο σκούρα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν να σερβίρουμε.

Σημειώσεις:


Αν δεν μπορούμε να βρούμε το μπαχαρικό ατζοβάν, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ίση ποσότητα σπόρων κύμινου.
Μπορούμε να αρωματίσουμε τα κράκερ με αρωματικά της επιλογής μας παραλλάσσοντας αυτά που αναφέρει η συνταγή ή να τα αφαιρέσουμε τελείως, αφήνοντας μόνο το αλάτι ως γεύση.
Στην Ινδία τα χρησιμοποιούν για να συνοδεύσουν τον απογευματινό καφέ ή το τσάι τους, μαζί με τουρσί ή μάνγκο chutney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...