Translate

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Μίνι σφολιατάκια γεμιστά με καρύδα και σιμιγδάλι / Nevries / Nevreo (Half Moon Shaped Sweet Puffs Filled With Coconut And Semolina)


Τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων είναι αυτές οι μίνι σφολιάτες που ονομάζονται Nevri (άλλα ονόματα: Nevreo ή Neurio). Στο κρατίδιο της Γκόα λέγονται και “Kuswar ήConsoada. Αυτά τα γλυκά σε σχήμα μισοφέγγαρου με γέμιση κάρδαμο και σιμιγδάλι και αρωματισμένα με καρύδα, είναι πολύ δημοφιλή τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Είναι ελαφριά και τραγανά στο εξωτερικό, και μαλακά και γλυκά στο εσωτερικό.
Είναι ένα γλυκό που καμία θρησκεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μόνο δικό της, αφού Ινδουιστές και Χριστιανοί φτιάχνουν περίπου τα ίδια γλυκά και γιορτάζουν με παρόμοιους τρόπους.
Αρχικά, το γλυκό αυτό φτιάχνονταν από τους Ινδουιστές για το φεστιβάλ των γενεθλίων του Θεού Γκανέσα (Ganesh Chathurthi) και η γέμιση ποικίλει από ζαχαρούχο σιμιγδάλι και καρύδα μέχρι φακές.


Η Nevri που γίνεται για τα Χριστούγεννα είναι γεμάτη με καρύδα και σιμιγδάλι. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει φρέσκια καρύδα στη γέμιση, αλλά έτσι τα γλυκά θα πρέπει να καταναλωθούν σχεδόν αμέσως, ενώ θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί αποξηραμένη καρύδα αντί για φρέσκια.
Υπάρχουν πολλές εκδόσεις αυτής της γλυκιάς σφολιάτας, μερικές με διαφορετικές γεμίσεις και μερικές με περίτεχνη διακόσμηση, ανάλογα από ποιο μέρος της χώρας προέρχονται, αλλά όλα έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και είναι πολύ νόστιμα.

Πριν από τη συνταγή, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους όσους γιορτάζουν, σε όλους τους αναγνώστες και τους φίλους μου Καλά Χριστούγεννα!!



Υλικά:
(για 35 – 40 κομμάτια)
Για τη ζύμη:
2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας 1/2 γκι (Ινδικό καθαρό βούτυρο)
περίπου 3/4 έως 1 φλιτζάνι (ίσως και λίγο περισσότερο) νερό
Για τη γέμιση:
1 κουταλιά της σούπας 1/2 γκι (Ινδικό καθαρό βούτυρο)
1/4 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1/4 φλιτζάνι σπασμένα κάσιους
1/4 φλιτζάνι λευκό σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας λευκοί σπόροι παπαρούνας
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένη καρύδα
1/2 φλιτζάνι φρέσκια τριμμένη καρύδα
3/4 κούπας σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 – 5 λοβοί κάρδαμου, σε σκόνη


Προετοιμασία:
Πρώτη προετοιμάζουμε τη ζύμη. Μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι ή να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ. Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το γκι στο μίξερ και τα ανακατεύουμε μια – δυο φορές για να αναμειχθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε μια – δυο φορές. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, λίγο κάθε φορά, για να σχηματιστεί μία λεία και ελαστική ζύμη.
Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ, την τυλίγουμε με μία μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε σε μία άκρη για 10 – 15 λεπτά.
Στο μεταξύ, προετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε την μισή ποσότητα περίπου από το γκι σε ένα τηγάνι και καβουρδίζουμε ελαφρώς τα κάσιους μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Συνεχίσουμε, τηγανίζοντας τις σταφίδες μέχρι να φουσκώσουν. Προσέχουμε να μην γίνουν καφέ. Τις προσθέτουμε κι αυτές εκεί που έχουμε και τα κάσιους.
Σοτάρουμε ελαφρώς το σουσάμι, τους σπόρους της παπαρούνας και την αποξηραμένη καρύδα – ξεχωριστά το κάθε ένα – μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα βάζουμε κι αυτά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε μία άκρη.
Στο υπόλοιπο μισό από το γκι, ψήνουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το άρωμά του.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα σοταρισμένα υλικά στο τηγάνι και προσθέτουμε και την ζάχαρη.
Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να λιώνει. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και το κάρδαμο σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Για να φτιάξουμε τα πιτάκια, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από την ζύμη, στο μέγεθος ενός καρυδιού και την πλάθουμε με τα χέρια μας σε σχήμα μπάλας και ύστερα την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα. Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή κι όχι πολύ χοντρή, αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι ένα λαστιχωτό πιτάκι αντί για τραγανό.
Τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση στο κέντρο της ζύμης και βρέχουμε τις άκρες με νερό. Διπλώνουμε την στρογγυλή ζύμη ενώνοντας τις άκρες και σφραγίζουμε καλά.
Με τα δόντια ενός πιρουνιού πιέζουμε τις άκρες και κάνουμε διακοσμητικό σχέδιο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πτυχωτό κόφτη ζαχαροπλαστικής για να κόψουμε σε στρογγυλά σχήματα και με διακόσμηση στις άκρες.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη την ζύμη.
Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα πιτάκια μας ένα – ένα προσεκτικά ώστε να μην ανοίξουν. Τα γυρνάμε ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και τα γυρίζουμε συχνά ώστε να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο χρυσό-καφέ χρώμα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...