Translate

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τσάι Μασάλα / Masala chai



Το μασάλα τσάι (Χίντι: मसाला चाय, στην κυριολεξία σημαίνει: «τσάι με μίξη μπαχαρικών», Ούρντου: مصالحہ چائے, Νεπαλέζικα: मसलेदार चिया) είναι ένα αρωματισμένο τσάι που γίνεται από τη ζύμωση μαύρου τσαγιού με μείγμα αρωματικών ινδικών μπαχαρικών και βοτάνων. Με καταγωγή από την Ινδία, το ποτό έχει κερδίσει παγκόσμια δημοτικότητα, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό σε πολλά καταστήματα πώλησης καφέ και τσαγιού. Παρόλο που παραδοσιακά παρασκευάζεται με ένα αφέψημα από πράσινο λοβό κάρδαμου, κανέλλα, γαρύφαλλο, αλεσμένη πιπερόριζα, και μαύρο πιπέρι μαζί με φύλλα μαύρου τσαγιού, οι εκδόσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιλαμβάνουν φακελάκια τσαγιού για έγχυση, στιγμιαία μείγματα σε σκόνη, και συμπυκνώματα. Σε πολλά σημεία, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι το ίδιο το τσάι γίνεται με κάρδαμο, τζίντζερ, και άλλα κοινά μπαχαρικά.



Ετυμολογία

Σε πολλές Ευρασιατικές γλώσσες, το chai ή cha είναι η λέξη για το τσάι. Αυτή προέρχεται από την περσική λέξη chay چای, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την κινεζική λέξη για το τσάι Cha . (Η αγγλική λέξη «tea», από την άλλη πλευρά, προέρχεται από την διάλεκτο Teochew των κινεζικών «teeh».) Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές δυτικές γλώσσες αυτό το καρυκευμένο τσάι συνήθως αναφέρεται απλά ως Chai, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση. Για το λόγο αυτό, αν και πρόκειται για ταυτολογία, ο όρος «chai tea» χρησιμοποιείται μερικές φορές για να δείξει το καρυκευμένο τσάι γάλακτος χωριστά από τα άλλα είδη τσαγιού
Ωστόσο, η λέξη chai είναι απλά η Χίντι λέξη για το τσάι και μπορεί να παρασκευαστεί είτε μαύρο, είτε με γάλα, είτε χωρίς ζάχαρη, κ.λπ. Πολυάριθμα καφενεία στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τη λέξη latte ως chai latte ή chai tea latte για την δική τους εκδοχή, για να δείξουν ότι βρασμένο γάλα έχει αναμιχθεί με καρυκευμένο συμπύκνωμα τσαγιού, αντί για εσπρέσο.
Στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, το ποτό ονομάζεται «Karak chai» (δυνατό τσάι) από τους ντόπιους.


Παραδοσιακό μασάλα τσάι


Μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για το μασάλα τσάι

Ιστορία

Τα φυτά του τσαγιού φύτρωναν άγρια ​​στην περιοχή του Ασάμ από την αρχαιότητα, αλλά ιστορικά οι Ινδοί είδαν το τσάι ως ένα φυτικό φάρμακο και όχι ως ποτό. Μερικά από τα μείγματα μπαχαρικών του τσάι μασάλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα, προέρχονται από τα αρχαία ιατρικά κείμενα της Αγιουρβέδα.
Στη δεκαετία του 1830, η Βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών άρχισε να ανησυχεί για το Κινέζικο μονοπώλιο του τσαγιού, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της και υποστήριζε την τεράστια κατανάλωση τσαγιού στη Μεγάλη Βρετανία: περίπου £ 1 (κατά βάρος) ανά άτομο ανά έτος. Οι Βρετανοί άποικοι είχαν παρατηρήσει την ύπαρξη των φυτών τσαγιού στο Ασάμ, και άρχισαν να καλλιεργούν φυτείες τσαγιού σε τοπικό επίπεδο. Το 1870, πάνω από το 90% του τσαγιού που καταναλώνονταν στη Μεγάλη Βρετανία ήταν ακόμα κινεζικής καταγωγής, αλλά μέχρι το 1900 είχε πέσει στο 10%, και σε μεγάλο βαθμό είχε αντικατασταθεί από τσάι που καλλιεργούνταν στη βρετανική Ινδία (50%) και στη βρετανική Κεϋλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα) (33%).
Ωστόσο, η κατανάλωση μαύρου τσαγιού στην Ινδία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα μέχρι την διαφημιστική εκστρατεία του (βρετανικής ιδιοκτησίας) Ινδικού Συλλόγου Τσαγιού στις αρχές του 20ου αιώνα, η οποία ενθάρρυνε τα εργοστάσια, τα ορυχεία και τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας να παρέχουν διαλείμματα για τσάι στους εργαζομένους τους. Υποστήριξε, επίσης, την δημιουργία πολλών πλανόδιων πωλητών τσαγιού (chai wallahs) σε όλο το σιδηροδρομικό σύστημα.
Η επίσημη προώθηση του τσαγιού ήταν για να σερβίρεται σύμφωνα με τον Αγγλικό τρόπο και να προστίθονται μικρές ποσότητες γάλακτος και ζάχαρης.
Ο Σύνδεσμος Ινδικού Τσαγιού είχε απορρίψει αρχικά την τάση των ανεξάρτητων προμηθευτών ναπροσθέτουν μπαχαρικά και να αυξάνουν σημαντικά τις αναλογίες του γάλακτος και της ζάχαρης, μειώνοντας έτσι τη χρήση τους (και, συνεπώς, την αγορά) των φύλλων τσαγιού ανά όγκο του υγρού.
Ωστόσο, το τσάι μασάλα στην παρούσα μορφή του, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα δημοφιλές ποτό.



Συστατικά

Δεν υπάρχει σταθερή συνταγή ή μέθοδος προετοιμασίας για το τσάι μασάλα και πολλές οικογένειες έχουν τις δικές τους οικογενειακές συνταγές. Κυρίως το τσάι περιέχει καφεΐνη, συνήθως το 1/3 εκείνης του καφέ (αν γίνεται με βάση το μαύρο τσάι). Τα φύλλα του τσαγιού μουλιάζουν στο καυτό νερό αρκετά ώστε να βγάλουν την έντονη γεύση τους, ιδανικά χωρίς να αφήνουν πικρές τανίνες. Λόγω του μεγάλου εύρους των πιθανών παραλλαγών, το τσάι μασάλα μπορεί να θεωρηθεί μια κατηγορία τσαγιού και όχι ένα συγκεκριμένο είδος. Ωστόσο, όλα τα τσάγια μασάλα έχουν τις ακόλουθες τέσσερις βασικές συνιστώσες:

Βάση Μαύρου τσαγιού
Ως βάση για το τσάι είναι συνήθως ένα ισχυρό μαύρο τσάι, όπως αυτό του Ασάμ, έτσι ώστε τα μπαχαρικά και τα γλυκαντικά να μην το εξουδετερώσουν. Συνήθως, ένας συγκεκριμένος τύπος του Ασαμέζικου τσαγιού χρησιμοποιείται και ονομάζεται «mamri». Το τσάι Mamri είναι τσάι που έχει καπνιστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο που δημιουργεί κόκκους, σε αντίθεση με το φύλλο του τσαγιού. Είναι ανέξοδο και είναι το τσάι που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην Ινδία. Ωστόσο, μια ευρεία ποικιλία τσαγιών χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν Chai. Τα περισσότερα Chai στην Ινδία παρασκευάζονται με δυνατό μαύρο τσάι, αλλά το τσάι του Κασμίρ παρασκευάζεται με πράσινο Κινέζικο τσάι.

Μπαχαρικά
Το παραδοσιακό τσάι μασάλα είναι ένα καρυκευμένο ρόφημα που παρασκευάζεται με διαφορετικές αναλογίες θερμασμένων μπαχαρικών. Το μείγμα μπαχαρικών, που ονομάζεται Karha, χρησιμοποιεί μια βάση αλεσμένης πιπερόριζας και πράσινο λοβό κάρδαμου. Άλλα μπαχαρικά προστίθενται συνήθως σε αυτή τη βάση. Για παράδειγμα, τα περισσότερα τσάι μασάλα που φτιάχνονται και σερβίρονται από πλανόδιους πωλητές στο δρόμο, στα εστιατόρια ή στα σπίτια ενσωματώνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μαζί με το τζίντζερ και το κάρδαμο, δηλαδή: κανέλα, γλυκάνισος και / ή σπόροι μάραθου, πιπεριά, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Στο δυτικό κόσμο, χρησιμοποιούν το μπαχάρι, είτε για να αντικαταστήσουν είτε για να συμπληρώσουν την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Παραδοσιακά, το κάρδαμο είναι η κυρίαρχη νότα, και συμπληρώνεται από άλλα μπαχαρικά, όπως το γαρύφαλλο, η πιπερόριζα, ή το μαύρο πιπέρι, με τα δύο τελευταία να προσθέτουν θερμότητα στη γεύση. Η παραδοσιακή σύνθεση των μπαχαρικών διαφέρει συχνά από το κλίμα και την περιοχή της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ασία.
Για παράδειγμα, στη Δυτική Ινδία, το γαρύφαλλο και το μαύρο πιπέρι ρητά αποφεύγονται. Η έκδοση του Κασμίρ παρασκευάζεται με πράσινο τσάι αντί για μαύρο και έχει ένα πιο λεπτό μείγμα αρωματικών ουσιών: αμύγδαλα, κάρδαμο, κανέλα, γαρύφαλλο, και μερικές φορές σαφράν. Στην πόλη Μποπάλ, συνήθως προστίθεται μια πρέζα αλάτι.

Άλλα πιθανά συστατικά περιλαμβάνουν το μοσχοκάρυδο, το μασίς (ο καρπός του μοσχοκάρυδου), το μαύρο κάρδαμο, το τσίλι, τον κόλιανδρο, άρωμα τριαντάφυλλου (όπου τα ροδοπέταλα βράζονται μαζί με τα φύλλα του τσαγιού), ή την γλυκόριζα. Μία μικρή ποσότητα κύμινου, προτιμάται επίσης από κάποιους ανθρώπους. Μια μικρή ποσότητα κουρκούμης μπορεί να προστεθεί για να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από πυρετό.

Γάλα
Παραδοσιακά στην Ινδία, χρησιμοποιείται βουβαλίσιο γάλα για να γίνει το τσάι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πλήρες γάλα αγελάδας χρησιμοποιείται συνήθως αφού είναι πλήρες λιπαρών. Γενικά, το μασάλα τσάι γίνεται με ανάμειξη ¼ έως ½ μέρη γάλατος με νερό και τη θέρμανση του μείγματος σε σημείο σχεδόν βρασμού (ή ακόμη και πλήρους βρασμού). Όπως προαναφέρθηκε, κάποιοι χρησιμοποιούν συμπυκνωμένο γάλα στο μασάλα τσάι τους για να διπλασιάσουν την γλύκα. Για όσους προτιμούν να πίνουν το τσάι χωρίς γάλα, το αντικαθιστούν με νερό.

Γλυκαντική Ουσία
Απλή λευκή ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη από φοίνικα ή από καρύδα, σιρόπι ή μέλι χρησιμοποιούνται. Η Jaggery χρησιμοποιείται επίσης ως μια γλυκαντική ουσία, ως επί το πλείστον στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας. Ενώ ορισμένοι προτιμούν τσάι χωρίς ζάχαρη, η λίγη ζάχαρη ενισχύει τη γεύση των μπαχαρικών.
Μερικές συνταγές χρησιμοποιούν μέχρι και τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε κούπες τσάι. Το συμπυκνωμένο γάλα μπορεί επίσης να προστεθεί και ως γάλα και ως γλυκαντική ουσία.


Προετοιμασία


Ένα αγόρι στην Mysore, της Ινδίας προετοιμάζει τσάι μασάλα. Καθώς το τσάι παρασκευάζεται με αφέψημα, η προετοιμασία συνήθως περιλαμβάνει στράγγισμα του τσαγιού από τα φύλλα.

Η απλούστερη παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής τσάι μασάλα είναι μέσω αφεψήματος, με σιγοβράσιμο ένα μείγματος από γάλα και νερό μαζί με φύλλα τσαγιού, γλυκαντικά, και ολόκληρα μπαχαρικά. Οι Ινδικές αγορές σε όλο τον κόσμο πωλούν διάφορες μάρκες «chai masala», (Χίντι चाय मसाला [chay Masala], τσάι με μπαχαρικά») για το σκοπό αυτό, αν και πολλά νοικοκυριά ή πλανόδιοι πωλητές τσαγιού, γνωστοί στην Ινδία ως «Chai wallahs», συνδυάζουν το δικό τους μείγμα. Τα υπολείμματα του τσαγιού και των μπαχαρικών πετιούνται μακριά πριν από το σερβίρισμα.
Η μέθοδος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το γούστο ή τα τοπικά έθιμα: για παράδειγμα, ορισμένα νοικοκυριά μπορεί να συνδυάζουν όλα τα υλικά μαζί στην αρχή, να πάρει μία βράση το μείγμα, και στη συνέχεια, να σουρώνουν και να σερβίρουν, ενώ άλλοι μπορεί να αφήνουν το μείγμα να σιγοβράζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή να ξεκινήσουν βράζοντας τα φύλλα του τσαγιού μόνα τους και προσθέτοντας μόνο τα μπαχαρικά προς το τέλος (ή το αντίστροφο).
Μια κοινή πρακτική στο κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας για την παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι είναι να συνδυάζουν πρώτα μισό φλιτζάνι νερό με μισό φλιτζάνι γάλα σε μια κατσαρόλα που βράζει. Σε αυτό το σημείο μπορεί να προστεθεί και η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προστίθεται τριμμένο μείγμα πιπερόριζας.
Παρά το γεγονός ότι τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, το τσάι μασάλα αποτελείται συνήθως από κάρδαμο, κανέλα σε σκόνη, γαρύφαλλο, σκόνη πιπερόριζας και πιπέρι. Το μείγμα βράζει και προστίθεται 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο τσάι χύμα. Το τσάι αφαιρείται αμέσως από την φωτιά, σκεπάζεται, και αφήνεται να καθίσει για περίπου 10 λεπτά ώστε να επιτρέψει στο μαύρο τσάι να βγάλει όλα του τα αρώματα και τιςουσίες στο νερό. Το τσάι στη συνέχεια στραγγίζεται και σερβίρεται.


Εκτός Ινδίας


Τσάι μασάλα με γάλα σόγιας, σε καφετέρια στο Βερολίνο

Δεδομένου ότι η δημοτικότητα του τσάι μασάλα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, η φύση του έχει αλλάξει με διάφορους τρόπους πέρα από την κάπως περιττή ορολογία που αναφέρθηκε παραπάνω.
Το τσάι ως αρωματική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε ψημένα φαγητά, όπως πίτες κολοκύθας, μπισκότα ή τάρτες βουτύρου.





Ποτά και ροφήματα με βάση το Chai



Ροφήματα με βάση το τσάι μασάλα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, καθώς παρασκευάζονται εύκολα αφού κυκλοφορούν στο εμπόριο ζαχαρούχα σιρόπια που απαιτούν απλώς αραίωση με γάλα, νερό, ή και τα δύο και φτιάχνουν εύκολα ένα αρωματικό ζεστό ή κρύο ρόφημα. Οι περισσότερες αμερικανικές αλυσίδες καφενείων χρησιμοποιούν εμπορικά ροφήματα αντί να φτιάχνουν το δικό τους τσάι εκ του μηδενός. Στο εμπόριο επίσης κυκλοφορούν ξηρή σκόνη ή κοκκώδη μείγματα παρόμοια με στιγμιαίο καφέ.
Και τα δύο, μπορούν να παρασκευαστούν το ίδιο καλά και στο σπίτι
Αυτή η μορφή ξηρού μίγματος έχει ορισμένα μειονεκτήματα, ωστόσο: τα μπαχαρικά σε σκόνη μπορεί να αφήσουν ένα κοκκώδες υπόλειμμα στον πυθμένα του κυπέλλου, και μπορεί να μην διαλυθούν πλήρως σε κρύο νερό, ειδικά με την παρουσία ξηρής σκόνης γάλακτος / κρέμας.


Το Chai στους δυτικούς πολιτισμούς

Πολλά δυτικά σούπερ μάρκετ προσφέρουν φακελάκια του τσαγιού με chai που περιέχουν ποικιλία κονιορτοποιημένων μπαχαρικών και απαιτούν μούλιασμα σε ζεστό νερό.
Ορισμένα αμερικανικά σούπερ μάρκετ φέρουν, επίσης, μπουκάλια «chai με μπαχαρικά» μαζί με αποξηραμένα βότανα και άλλα μπαχαρικά. Σε αντίθεση με τα ινδικά μείγματα μπαχαρικών, τα Αμερικανικά γενικά κατασκευάζονται από κονιοποιημένο μπαχαρικά (η κανέλα τείνει να είναι η κυρίαρχη γεύση) και ενδεχομένως ζάχαρης. Αυτό το μείγμα μπορεί να προστεθεί στο τελευταίο λεπτό σε ένα ήδη αρωματισμένο φλιτζάνι τσαγιού, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για στράγγισμα.


Κρύο Chai

Ως εναλλακτική λύση προς τη μορφή του καυτού τσαγιού, υπάρχουν διάφοροι τύποι κρύου Chai, που έχουν γίνει δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυμαίνονται σε πολυπλοκότητα από ένα απλό παγωμένο τσάι με καρυκεύματα χωρίς γάλα, μέχρι ένα παχύρρευστο με καρυκεύματα τσάι, με πάγο, και με γάλα (ή με φυτική κρέμα) να αναμιγνύονται σε ένα μπλέντερ και ολοκληρώνεται με κρέμα σαντιγί.


Συστατικά

Πολλά δυτικά εμπορικά σκευάσματα χρησιμοποιούν μη παραδοσιακά συστατικά, όπως βανίλια ή σοκολάτα, υποβιβάζοντας τα παραδοσιακά μπαχαρικά masala σε ένα σχετικά μικρό ρόλο.
Οι παραλλαγές που δεν έχουν ως βάση τους το τσάι, μπορούν να παρασκευαστούν με βότανα ή με το Νοτιοαφρικανικό βότανο Yerba mate.
Μερικά καφενεία στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν μια έκδοση masala chai με την προσθήκη εσπρέσο, αλλά αυτό το ποτό δεν έχει ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο όνομα. Ανάλογα με την τοποθεσία, μπορεί να ονομάζεται «Java chai» ή τσάι της Ιάβας, «red eye chai», «chai charger» ως ένα είδος ενεργειακού ποτού, «tough guy chai», «dirty chai», και πολλά άλλα διαφορετικά ονόματα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, σε πολλές περιοχές χρησιμοποιούν λανθασμένα τον όρο «Latte» ως συντομογραφία του «Καφέ Latte», όμως η φράση «chai latte» δεν συνεπάγεται γενικά την παρουσία καφέ στο ποτό. (Στην κυριολεξία, "Latte" είναι η ιταλική λέξη για το γάλα).
 


Τσάι του Κασμίρ


Το Noon Chai (ονομάζεται επίσης τσάι του Κασμίρ, ροζ τσάι, Gulabi Chai και Sheer Chai) είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα τσαγιού από το Κασμίρ. Είναι μέρος του πολιτισμού του Κασμίρ να πίνουν αυτό το ποτό 2 – 3 φορές την ημέρα με παραδοσιακά ψωμιά και αρτοσκευάσματα του Κασμίρ, όπως lavasa, sheermaal (επίπεδο ψωμί αρωματισμένο με σαφράν), kandir tchot, bakarkhani (παχύ καρυκευμένο επίπεδο ψωμί) και kulcha (παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί από αλεύρι σίτου).


Ετυμολογία

Η λέξη noon σημαίνει αλάτι σε πολλές Ινδο-Άριες γλώσσες, όπως στη γλώσσα του Κασμίρ, στα Μπενγκάλι, στα Παντζάμπι, στα Ρατζαστάνι και στα Νεπαλέζικα. Χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες ορολογίες στην ινδική υποήπειρο, όπως το έθιμο του Ρατζαστάν noon-dab (υπόσχεση του αλατιού), όπου βουτάνε το χέρι στο αλάτι για να υποδηλώσουν ένα τάμα.


Προετοιμασία

Σαμοβάρι από το Κασμίρ
Το Noon Chai γίνεται παραδοσιακά από ειδικά φύλλα τσαγιού, γάλα, αλάτι, φιστίκια, αμύγδαλα, κάρδαμο, κανέλα και μαγειρεύεται σε ένα σαμοβάρι (θερμαινόμενο μεταλλικό δοχείο που χρησιμοποιείται για το βράσιμο του νερού στην γεωγραφική περιοχή της Ρωσίας και των γύρω χωρών). Προστίθεται μια πρέζα μαγειρική σόδα για να βοηθήσει να δώσει εντονότερο ροζ χρώμα. Μια πρόσφατη παραλλαγή αυτού του τσαγιού περιλαμβάνει επίσης ζάχαρη, αλλά δεν καταναλώνεται παραδοσιακά στο Κασμίρ. Το Noon Chai σερβίρεται επίσης σε πολλά μέρη του Πακιστάν σε ειδικές περιπτώσεις, σε γάμους, και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν πωλείται σε πολλά περίπτερα.



Συνταγές για τσάι μασάλα

Γλυκό τσάι με γάλα, τζίντζερ και μπαχαρικά




Υλικά:

(Η συνταγή είναι για 6 κούπες)
3 κούπες νερό
3 κούπες πλήρες γάλα
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 ½ - 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη πιπερόριζα
1 ½ κουταλιά του γλυκού τσάι μασάλα* (tea masala)
9 φακελάκια μαύρο τσάι
1 κουταλιά της σούπας ινδικό τσάι
3 φύλλα μέντας (προαιρετικά)

Προετοιμασία:
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι.

*Για να φτιάξουμε το τσάι μασάλα, ανακατεύουμε καλά:
3 κουταλιές της σούπας πιπερόριζα σε σκόνη
½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
½ κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κάρδαμο σε σκόνη

Συμβουλή: Μπορούμε να φτιάξουμε αρκετό τσάι μασάλα και να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε αυτό το τσάι. Δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε φρέσκο κάθε φορά.
Το χύμα ινδικό τσάι είναι πιο δυνατό από το τσάι στα φακελάκια Αν θέλουμε το τσάι μας να έχει δυνατή γεύση, μπορούμε να βάλουμε 3 κουταλιές της σούπας χύμα ινδικό τσάι και να μη βάλουμε καθόλου τσάι σε φακελάκια.




(Εκτέλεση συνταγής: http://www.yogapraxis.gr/)




Τσάι Μασάλα (Masala chai)

Πικάντικο τσάι από την Ινδία, ιδανικό για τα κρύα του χειμώνα!

Υλικά:
4 κουταλάκια του γλυκού τσάι μαύρο
7 κάψουλες καρδάμωμο
1 ξυλάκι κανέλα
6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια τριμμένη πιπερόριζα ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα καρύδας ή 2 κούπες πλήρες γάλα αγελαδινό
2 κούπες νερό

Προετοιμασία:
Περνάμε στο γουδί το καρδάμωμο, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού και το γαρύφαλλο και τα χτυπάμε μέχρι να σπάσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Τοποθετούμε το μίγμα μπαχαρικών σε κατσαρολάκι μαζί με την πιπερόριζα και τις 2 κούπες νερό και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν βράσει το νερό, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το τσάι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το τσάι να εκχυλιστεί για 3 λεπτά (ή ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλουμε).
Τοποθετούμε κια πάλι το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα καρύδας και αφήνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί και να δέσει για περίπου 3 λεπτά.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε το τσάι ζεστό.




Τσάι Μασάλα Vegan

Υλικά:
(για 4 μεγάλα σερβιρίσματα ή 8 μικρά)
8 λοβοί κάρδαμο
6 κομμάτια αστεροειδής γλυκάνισος
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
6 γαρίφαλα
1 μικρός βολβός φρέσκιας πιπερόριζας (τζίντζερ), αποφλοιωμένος και θρυμματισμένος
4 κουταλιές της σούπας jaggery (ακατέργαστη μορφή ζάχαρης, που υπάρχει στην Ινδία. Μπορούμε να την προμηθευτούμε σε μαγαζιά με Ινδικά και Πακιστανικά προϊόντα, να την αντικαταστήσουμε με αγαύη, ή μέλι ή να την παραλείψουμε εντελώς)
4 κουταλάκια του γλυκού μαύρη σκόνη τσαγιού (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρο τσάι αντ’ αυτού)
6 φλιτζάνια άγλυκο οργανικό γάλα σόγιας

Προετοιμασία:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε οκτώ ποτήρια νερό να βράσει. Προσθέτουμε το κάρδαμο, τον γλυκάνισο, την κανέλα, τα γαρίφαλα και την πιπερόριζα.
Αφήνουμε τα μπαχαρικά να βράσουν για πέντε λεπτά για να απελευθερώσουν τη γεύση τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσουν.
Προσθέτουμε το μαύρο τσάι σε σκόνη και το γλυκαντικό της επιλογής μας (προαιρετικά).
Αφήνουμε να σιγοβράσει για τρία λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα σόγιας. Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα δύο λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα από ένα σουρωτήρι απευθείας σε μια κούπα και απολαμβάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...