Translate

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ινδικό Παστέλι / Chikki



Το Chikki είναι ένα παραδοσιακό, έτοιμο προς κατανάλωση, ινδικό γλυκό φτιαγμένο από αράπικα φιστίκια και jaggery. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες chikki εκτός από το πιο κοινό με το φυστίκι. Κάθε chikki ονομάζεται ανάλογα με τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του. Συνήθως, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι ψητό ρεβύθι της Βεγγάλης, σουσάμι, διογκωμένο ρύζι, αλεσμένο ρύζι, και Khobara (αποξηραμένη καρύδα).
Σε περιοχές της βόρειας Ινδίας, ειδικά στην Ουτάρ Πραντές και στο Μπιχάρ, αυτό το γλυκό ονομάζεται Layyiya Patti. Παρόμοια πιάτα είναι επίσης πολύ δημοφιλή στη Βραζιλία, όπου είναι γνωστά ως pé-de-moleque, και στην Παραγουάη, όπου λέγεται Ka'í Ladrillo.

Ποικιλία εξωτικών chikki


Συστατικά

Μερικά chikkis γίνονται χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό αυτών των συστατικών. Ειδικά τα chikkis που φτιάχνονται από κάσιους, αμύγδαλα, και φιστίκια. Αν και η jaggery είναι το σύνηθες γλυκαντικό, χρησιμοποιείται επίσης η κοινή ζάχαρη ως βάση σε ορισμένους τύπους chikkis. Είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό τόσο στην αγροτική όσο και στην αστική Νότια Ασία (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νεπάλ και Σρι Λάνκα). Κάποιοι προσθέτουν επίσης γλυκόζη στα chikkis, το οποίο είναι σύνηθες εκεί. Ξεκίνησε με μια μόνο γεύση από jaggery και φιστίκια, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξωτικές γεύσεις που διατίθενται στην αγορά.
Παρόμοια γλυκά παρασκευάζονται στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου της Νότιας Ινδίας, με μεγαλύτερη αναλογία ξηρών καρπών αναλογικά με την jaggery και το μίγμα διαμορφώνεται σε μπάλες αντί για πλάκες. Οι πιο κοινές εκδόσεις είναι kadalai urundai (μπάλες με φιστίκι), ellu urundai (μπάλες με σουσάμι) και pori urundai (διογκωμένες μπάλες ρυζιού). Στην Κεράλα, γίνεται σε δύο μορφές, πλάκα και μπάλα. Αυτό που περιέχει φυστίκια ως βάση, ονομάζεται kappalandi mithai και αυτό που περιέχει σουσάμι ως βάση, ονομάζεται ellunda.


Προετοιμασία

Η προετοιμασία του chikki είναι πολύ απλή.
Αρχικά, προετοιμέζεται το καυτό σιρόπι jaggery με ελάχιστο νερό, προστίθονται οι ξηροί καρποί στο σιρόπι και στη συνέχεια μεταφέρεται το μείγμα σε ξύλινα καλούπια. Εκεί απλώνεται σε πλάκες πάχους περίπου 6 – 8 χιλιοστών με έναν ξύλινο πλάστη και αφήνεται να κρυώσει, ώστε να κοπεί αργότερα και να είναι έτοιμο για να διατεθεί στο εμπόριο.
Τα σπιτικά chikki γίνονται σαφώς σε μικρότερες ποσότητες και πλάθονται στο χέρι με ξύλινους πλάστες.
Τα πιο δημοφιλή chikkis προέρχονται από τις ινδικές πόλεις Lonavala, Matheran, Mahabaleshwar, Panchgani και Karjat κοντά στην Βομβάη.


Συνταγή για σπιτικό Ινδικό παστέλι

Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη με πολύ λίγα υλικά, φιστίκια, ζάχαρη και μια ιδέα πιπερόριζας και αλάτι. Η πιπερόριζα προσθέτει μια πολύ ωραία αψάδα στο chikki.
Αυτή η συνταγή κάνει 12 chikkies και είναι για 6 μερίδες.



Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά:
1 φλιτζάνι φιστίκια χωρίς κέλυφος ανάλατα, άψητα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ghee
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό πιπερόριζας

Προετοιμασία:
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεροψήνουμε τα φιστίκια σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 6 με 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν και τα τρίβουμε
ελαφρά με τα χέρια μας σπάζοντάς τα.
Σε μία κατσαρόλαμε χοντρό πάτο, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πιπερόριζα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκινήσει να πήζει και να αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό καφέ. Σβήνουμε τη φωτιά μόλις αρχίσει να γίνεται χρυσό το χρώμα. Προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε γρήγορα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη λαδωμένη πλάκα και κατανέμουμε ομοιόμορφα.
Το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Φυλάσσουμε σε αεροστεγή δοχείο.

Συμβουλές:
Όταν ξεκινά να πήζει η ζάχαρη, αλλάζει χρώμα πολύ γρήγορα και μπορεί εύκολα να καεί. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως.
Για να παρασκευάσουμε σπιτικό χυμό πιπερόριζας, χρησιμοποιούμε αποχυμωτή.

Η συνταγή είναι Ινδική από Ινδή μαγείρισα και μπορείτε να την δείτε σε βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?t=36&v=wkqkpv0LhcQ

4 σχόλια:

  1. γεια σου Μαρια,
    συγχαρητηρια για το ωραιο σου μπλογκ!
    ακρως ενδιαφερουσα η ινδικη κουζινα για την οποια δεν γνωριζω και πολλα ,χαιρομαιομως που σε 'βρηκα" γιατι εχω να μαθω αρκετα απο οτι βλεπω!
    καλη εβδομαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική και καλή εβδομάδα επίσης!
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου αρέσει το blog μου! Θα χαρώ πολύ αν συμβάλω με τα κείμενά μου στην εμπλούτιση των μαγειρικών σου γνώσεων περί της Ινδικής κουζίνας!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...