Translate

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ινδικά Φαγητά με μη Ινδική καταγωγή / Indian foods with no Indian origin



Οι Ινδοί είναι υπερήφανοι για την εξαιρετική τους κουζίνα και τις συνταγές τους που προέρχονται από τα αρχαία χρόνια και καμαρώνουν γι’ αυτό όπου κι αν βρεθούν.
Προτιμούν ακόμα και σήμερα τον παραδοσιακό Ινδικό τρόπο μαγειρικής, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, ακόμα κι όταν τρώνε εκτός σπιτιού.
Επίσης, συνηθίζουν να παραλλάσουν την διεθνή κουζίνα και να της δίνουν μια Ινδική χροιά. Έτσι, είναι πιθανό να συναντήσουμε σάντουϊτς με aloo tiki, Κινέζικα φαγητά μαγειρεμένα με Ινδικά μπαχαρικά και σερβιρισμένα με τσάτνευ και πολλά άλλα. Οι Ινδοί αγαπούν πολύ το φαγητό τους και το θεωρούν ως Θεό τους.

Γνωρίζετε όμως ότι ορισμένα φαγητά, τα οποία με υπερηφάνια αποκαλούνται Ινδικά, στην πραγματικότητα δεν είναι; Φαγητά όπως τα σαμόσας, το gulab jamun, που είναι από τα πιο αγαπημένα των Ινδών νοικοκυριών, ανήκουν σε άλλες χώρες. Η γεύση αυτών των τροφίμων είναι ιδιαιτέρως Ινδική, αλλά η προέλευσή τους είναι ξένη.
 
ΣαμόσαςSamosas


Ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως, ινδικά φαγητά έχει μια ιδιαίτερη γωνιά σε κάθε ινδικό σπίτι. Αυτό το σνακ προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.
Αποκαλούνταν «Sambosa», και ήρθαν στην Ινδία τον 13ο 14ο αιώνα από τους εμπόρους από τη Μέση Ανατολή.
Οι Ινδοί πρόσθεσαν μπαχαρικά και παρέλλαξαν κάπως την τεχνική μαγειρικής, οπότε από τα «sambosa» προέκυψαν τα samosa.




Και μόνο στο άκουσμα αυτού του υπέροχου γλυκίσματος, μας τρέχουν τα σάλια!
Αυτό το αγαπημένο ινδικό επιδόρπιο προέρχεται από τη Μεσόγειο και την Περσία, όπου εκεί ονομάζεται «luqmat al qadi».
Αρχικά το luqmat al qadi αποτελείτο από τηγανιτές μπάλες ζύμης, εμποτισμένες με σιρόπι μελιού και πασπαλισμένες με ζάχαρη, αλλά στην Ινδία η συνταγή τροποποιήθηκε.
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά πιάτα στην Ινδία.


Τσάι – Chai


Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ινδία χωρίς τσάι. Οι Ινδοί είναι εξ’ ολοκλήρου συνδεδεμένοι με το τσάι.
Αυτό το τσάι όμως, έλκει την καταγωγή του από την γειτονική Κίνα.
Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό ποτό και οι Βρετανοί ήθελαν να σπάσουν το μονοπώλιο της Κίνας στην αγορά, έτσι ώστε να εισαχθεί το τσάι στην Ινδία.
Στην πραγματικότητα, ήταν μόνο στη δεκαετία του 1950 που το τσάι έγινε τόσο δημοφιλές.


Jalebi


Τα Jablebi είναι διάσημα σε όλη τη χώρα σε διαφορετικές μορφές. Ενώ στη Βόρεια Ινδία είναι λεπτά και τραγανά, η έκδοση της Νότιας Ινδίας αποτελείται από χοντρά και έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό σχήμα. Τα Jaangiri και Imartee είναι παραλλαγές του jalebi.
Τα Jalebi που μοιράζονται σε όλους κατά τον εορτασμό της «Ημέρας της Ανεξαρτησίας» και της «Ημέρας της Δημοκρατίας» ως «Ινδικά γλυκά» κατάγονται από την Περσία και την γενικότερη αραβική περιοχή.
Ονομάζεται Zalabiya στα αραβικά και Zalibiya στα περσικά, αυτό το γλυκό και τραγανό επιδόρπιο δεν έχει πλέον καμμία σύνδεση με το Ινδικό ξαδερφάκι του.


Dal Bhaat


Το τυπικό ινδικό φαγητό Dal Bhaat (φακές με ρύζι), τρώγεται σε διάφορες μορφές σε όλη την Ινδία.
Το Dal Bhaat έχει στην πραγματικότητα προέλευση από το Νεπάλ και μέσω επιρροών από τη Βόρεια Ινδία, το πιάτο εισήλθε στην Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή.


Rajma



Το Rajma (κόκκινα φασόλια) δεν είναι Ινδική συνταγή. Τα φασόλια ήρθαν στην Ινδία, από το Κεντρικό Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Τα φασόλια είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στο μεξικάνικο φαγητό. Η μεταχείριση των φασολιών είναι διαφορετική στην Ινδία και το Μεξικό. Το αρχικό μούλιασμα και βράσιμο των φασολιών και η προσθήκη μερικών μπαχαρικών είναι παραλλαγή από τις Μεξικάνικες συνταγές. Το Rajma είναι βασικό στην μεξικανική διατροφή, ακόμη και σήμερα αν και οι ινδικές παραλλαγές είναι αρκετά διαφορετικές από τις μεξικάνικες. Οι συνταγές που χρησιμοποιούν Rajma είναι διάσημες στη Βόρεια Ινδία και οι ντόπιοι συχνά προσθέτουν Ινδικά μπαχαρικά και λαχανικά, όπως κρεμμύδια και ντομάτες, για να γίνουν πιο πικάντικες.


Βινταλού – Vindaloo


Στο άκουσμα του συγκεκριμένου πιάτου σκεφτόμαστε αυτομάτως την Γκόα.
Αλλά αυτό το πικάντικο κρέας με κάρι δεν είναι καθόλου από αυτή την περιοχή! Το Βινταλού έχει τις ρίζες του στην Πορτογαλική κουζίνα και έχει προσαρμοστεί από το πολύ γνωστό πιάτο carne de vinha d'alhos (κρέας με σκόρδο) το οποίο είναι το πορτογαλική όνομα για το Βινταλού. Αρχικά, το Βινταλού γίνονταν με κρασί, χοιρινό κρέας και σκόρδο και από αυτό προέρχεται το όνομά του (vin = wine = κρασί, alhos = garlic = σκόρδο) αν και αργότερα οι Ινδοί το τροποποίησαν χρησιμοποιώντας ξύδι από χουρμά, χοιρινό, βοδινό, ή κρέας κοτόπουλου και πολλά μπαχαρικά. Αν και η αρχική συνταγή δεν χρησιμοποιεί πατάτες, οι Ινδοί τροποποίησαν τη συνταγή περαιτέρω με τη προσθήκη της λέξης "aloo" στην ονομασία Vindaloo, όπου aloo σημαίνει πατάτα στα Χίντι.


Shukto


Αυτή η λαχταριστή Μπενγκάλι λιχουδιά είναι μια άλλη έκπληξη που έχει τις ρίζες της στην πορτογαλική κουζίνα. Η πορτογαλική επιρροή επεκτάθηκε σε όλη τη διαδρομή από την Γκόα έως την Ανατολική Βεγγάλη (σημερινό Μπαγκλαντές) και οι επιρροές είναι ορατές στα Μπενγκάλι φαγητά ακόμη και σήμερα. Το Shukto παρασκευάζεται από πικρή κολοκύθα (Karela) που είναι ινδικής καταγωγής, αλλά φτιάχνονταν από τους Πορτογάλους τον παλιό καιρό. Σιγά-σιγά, προστέθηκαν στο πιάτο ινδικές επιρροές, όπως ο συνδυασμός άλλων λαχανικών και η προσθήκη γάλακτος για να κόψει την αψάδα των μπαχαρικών.


Bandel Cheese


Αυτό είναι ένα άλλο βασικό πιάτο Μπενγκάλι που έχει πορτογαλικές επιρροές. Ενώ το τυρί αναπτύχθηκε στην Ινδία και έχει ρίζες στην Ανατολική Ινδία, οι Πορτογάλοι το δημιούργησαν ξανά, χρησιμοποιώντας τις δικές τους τεχνικές για την παραγωγή τυριού και ψωμιού. Το τυρί που έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία σήμερα ήταν αρχικά διαθέσιμο σε μία μόνο ποικιλία. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι πειραματίστηκαν και δημιούργησαν το καπνιστό άρωμα του τυριού Bandel. Ήταν οι τεχνικές ζύμωσης των Πορτογάλων που βοήθησαν να αναπτυχθεί αυτό το τυρί και αυτό πραγματοποιήθηκε από Βιρμανούς μάγειρες υπό πορτογαλική επίβλεψη.


Καφές φίλτρου


Ο καφές δεν ήταν τόσο γνωστός στους Ινδούς αλλά αργά και σταθερά έχει κάνει αισθητή την παρουσία του.
Ο καφές δεν ήταν μέρος της Ινδίας μέχρι τον 16ο αιώνα, οπότε και εισήχθη λαθραία στη χώρα, από τον Baba Budan, κατά την επιστροφή του από προσκύνημα στη Μέκκα.
Κατά την επιστροφή του, καλλιέργησε τον καφέ και το ποτό σύντομα έγινε δημοφιλές. Οι Ινδοί πίνουν καφέ χωρίς γάλα και ζάχαρη, αντί για ποτό.
Ο καφές φίλτρου διαδόθηκε από την Coffee Cess Committee όταν έστησαν το πρώτο τους Coffee House στην μετέπειτα Βομβάη το 1936.


Νάαν – Naan


Η γεύση του βουτυράτου κοτόπουλου (butter chicken), ή του καντάι πανίρ (Ινδικό τυρί πανίρ μαγειρεμένο σε πλούσια πικάντικη σάλτσα μέσα στο Ινδικό σκεύος καντάι) μειώνεται εάν δεν σερβίριστούν συνοδεία νάαν. Δεν υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη ότι το νάαν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει το παράθα αλλά έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε Ινδού.
Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν ανακαλύψει επίσης τις χαρές από αυτό το ψωμί και το λατρεύουν για να συνοδεύει το κοτόπουλο Tikka.
Ωστόσο, το νάαν δεν είναι ινδικό, αλλά ήρθε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της εποχής των Μογγόλων. Το νάαν έχει τις ρίζες του στην περσική κουζίνα αν και η μορφή του ζυμωτού ψωμιού είναι στην πραγματικότητα ιρανική.



Το άρθρο αυτό γράφτηκε με την βοήθεια της πολύ αγαπητής μου φίλης Γιώτας Ανδρώνη, και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...