Translate

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ρόδι / Pomegranate



Τα ρόδια χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Εκτός από θεραπευτικό µέσο, το ρόδι θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας, ευημερίας και αφθονίας. Η καλλιέργεια πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή μεταξύ του Ιράν και της βόρειας Ινδίας (3500-2000 π.Χ.), απ’ όπου διαδόθηκε αρχικά στην Ινδία, και στη συνέχεια στην Αφρική και τη Μεσόγειο.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.



Ιστορική Αναδρομή

Η ροδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή μεταξύ του Ιράν και της βόρειας Ινδίας και έχει καλλιεργηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Ινδία. Η ροδιά είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι 3-4 μ. ύψος. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά και έχουν μήκος 8 εκατοστά. Οι ροδιές έχουν πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας με πτυχωτά πέταλα. Τα άνθη έχουν μήκος 5 εκατοστά, είναι συχνά διπλά και ανθίζουν για μεγάλο διάστημα το καλοκαίρι. Τα φρούτα είναι σφαιρικά και γυαλιστερά κοκκινωπά ή κιτρινωπά όταν ωριμάσουν, γεμάτα με κόκκινους ασκούς. Για να καταναλώσουμε ένα ρόδι χρειάζεται μια σχετική προσπάθεια, αφού πρέπει να βγάλουμε κάθε σπόρο χωριστά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συνήθως προτιμάται η κατανάλωση του στην μορφή του χυμού.

Από την αρχαιότητα, το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και αντιμετώπιση των ασθενειών. Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας. Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρεται άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής του. Ακόμη και στη μακρινή Κίνα, το ρόδι καταναλώνεται από τους νιόπαντρους, την πρώτη μέρα του γάμου τους για να ευλογηθεί ο γάμος τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ρόδια.


Μυστικιστική Σημασία 

Εννοιολογικώς το ρόδι ή η ροδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την λέξη Ρόδος και ασφαλώς σημαίνει την ΡΟΗ και την ΔΥΝΑΜΗ.


Ο καρπός περικλείει εσωτερικά πολλούς κόκκους (σπυριά) τα οποία με την σειρά τους περικλείονται μέσα σε κίτρινες μεμβράνες, ενώ εξωτερικά στο κάτω μέρος του υπάρχει η προεξοχή που είναι ότι έχει απομείνει από το προγενέστερο άνθος.
Αυτή η προεξοχή θα μπορούσε να μας υποδείξει τον αστέρα ήλιο (έχει σχήμα ακτινωτό) ενώ οι εσωτερικοί κόκκοι με τα κουκούτσια που περιέχουν, τα γαιώδη σώματα (πλανήτες) που χωρίζονται από τις μεμβράνες  σε αστρικά συστήματα.
Το ΡΟΔΙ η ΡΟΗ ΔΥΝΑΜΙΣ του  σύμπαντος κόσμου είναι το φρούτο της γονιμότητας στην αρχαία Ελλάδα.

Το σπάνε οι νεόνυμφοι στο σκαλοπάτι της οικίας των πριν εισέλθουν σ’ αυτό.  Σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας, η ροδιά λέγεται ότι γεννήθηκε στην περιοχή ανάμεσα στο Ιράν και τη Βόρεια Ινδία, για να καλλιεργηθεί αργότερα συστηματικά και στη Μεσόγειο, όπου μεταφέρθηκε από τους Φοίνικες και τους Άραβες εμπόρους. Εμείς θεωρούμε ότι η ροδιά προέρχεται από την Αιγηίδα όπως τα περισσότερα είδη φυτών και ζώων της Ευκράτου ζώνης. Γνωστό κυρίως για τους νόστιμους τραγανούς καρπούς της, τους οποίους το έθιμο θέλει να «σπάμε» για γούρι την πρώτη μέρα του χρόνου, η ροδιά εντυπωσιάζει επίσης με την ομορφιά των πορτοκαλοκίτρινων ανθών της.

Από την εποχή της αρχαιότητος, ο χυμός των σπόρων υποβαλλόταν σε επεξεργασία για τη δημιουργία ανθεκτικών βαφών και μελάνης, ενώ σήμερα ο χυμός χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική και στην ποτοποιία. Τα σπόρια του ροδιού γεύθηκε και η Περσεφόνη, όταν ο Πλούτωνας την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Για το λόγο αυτόν η κόρη της Δήμητρας καταδικάστηκε να περνάει έξι μήνες στον Άδη.
Αρχαία Ελλάδα: 'Έμβλημα της 'Ήρας, της Δήμητρας και της Περσεφόνης δηλώνει την Περιοδική Επιστροφή της Άνοιξης και της γονιμότητας πάνω στην Γη.
Στη διάρκεια των εορτών της Δήμητρας (τα "Θεσμοφόρια"), οι Αθηναίες έτρωγαν τα μικροσκοπικά λαμπερά σπόρια για να αποκτήσουν γονιμότητα και ευημερία. Η Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιας και, όπως μας λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Η Ήρα τέλος, η μητέρα των Θεών, θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και η ίδια κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι.
Στην Ελληνική Μυθολογία έχουμε πολλές αναφορές στην Ροδιά. Ο πιο παλαιός μύθος είναι ίσως αυτός που συνδέει την Ροδιά με τον Ωρίωνα. Ο Ωρίων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς, ήταν ένας πελώριος Γίγας, γιός της Γης και ξακουστός για την ομορφιά του. Ήταν λέει, άξιος κυνηγός και σκότωνε τ’ αγρίμια με χάλκινο ρόπαλο. Σύμφωνα με το Μύθο, ο Ωρίων νυμφεύθηκε την Σίδη, αλλά δεν στάθηκε τυχερός: Η Σίδη παινεύτηκε πως είναι πιο όμορφη από την Ήρα και για τιμωρία η θεά την έστειλε στον Κάτω κόσμο όπου μεταμορφώθηκε σε Ροδιά. Η Σίδη, δηλαδή το Ρόδι, συνδέεται όπως θα δούμε και παρακάτω, με την μνήμη των νεκρών στη σχέση τους με τον κάτω κόσμο.

Σύμφωνα με άλλους μύθους, η Ροδιά φύτρωσε από το αίμα του Ζαγρέα Διονύσου αλλά και του Αττι - Άδωνη. Επίσης στον τάφο του Πολυνείκη, του γιού του Οιδίποδα φύτρωσε, σύμφωνα με την θέληση των Ερινύων μια Ροδιά, που οι καρποί της έσταζαν αίμα όταν τους άνοιγες.

Οι Ιερείς της Δήμητρας, στην Ελευσίνα, οι Ιεροφάντες, ήταν στεφανωμένοι με κλαδιά ροδιάς κατά την διάρκεια των μεγάλων μυστηρίων.
Το φρούτο το ίδιο απαγορευόταν στους μύστες γιατί, ως σύμβολο γονιμότητας, φέρει την ιδιότητα να κάνει να κατεβαίνουν οι Ψυχές στη σάρκα.
Ο προφήτης Μοχάμεντ έλεγε στους πιστούς του, να καταναλώνουν ρόδια διότι αυτά θα μπορούσαν να τους απαλλάσσουν από πολλά κακά της ανθρώπινης φύσης. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις όπως αιμορροΐδες, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για τη φαλάκρα.
Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε διάφορους πολιτισμούς, τα ρόδια απολάμβαναν ιδιαίτερης εκτίμησης είναι πολλά. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις. 



Ιατρικές ιδιότητες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού.

Η πρακτική κλινική αξία των δεδομένων αυτών, διαφάνηκε από μερικές πρόσφατες έρευνες.
Εκχύλισμα ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη ή στην επιβράδυνση του, αν τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν με επικεφαλής τον Δρ Χασάν Μουκχτάρ εξηγεί ότι τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά που κάνουν το χυμό τους να έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Όταν οι ερευνητές επώασαν προστατικά καρκινικά κύτταρα με χαμηλές συγκεντρώσεις εκχυλίσματος ροδιού παρατήρησαν μια σχετιζόμενη με τη δοσολογία αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης.
Στα προστατικά καρκινικά κύτταρα που καθοδηγούνται από τα ανδρογόνα και εκφράζουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), η θεραπεία με εκχύλισμα ροδιού μείωσε του υποδοχείς ανδρογόνων και την έκφραση του PSA.
Όταν ανθρώπινα προστατικά καρκινικά κύτταρα εγχύθηκαν με ένεση σε ποντίκια, η σίτιση των πειραματόζωων με εκχύλισμα ροδιού καθυστέρησε την εκδήλωση των όγκων. Η ανάπτυξη των όγκων ανεστάλη σημαντικά και η επιβίωση παρατάθηκε.
Όσο για το αν ο χυμός του ροδιού μπορεί να συστηθεί προς κατανάλωση στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, οι επιστήμονες βασιζόμενοι στα στοιχεία τους εκτιμούν ότι είναι απίθανο να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα και πολύ πιθανό να έχει ευεργετικές επιδράσεις.
Τέλος, εφόσον από τα πειράματα προέκυψε ότι το εκχύλισμα ροδιού αναστέλλει και την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, είναι πιθανόν ο χυμός να είναι ωφέλιμος και για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Σε μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Οι ασθένειες αυτές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτων.
Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εισηγούνται την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού την ημέρα για την πρόληψη και μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, έχει αυξηθεί. Διεξάγονται τώρα κλινικές έρευνες που στόχο έχουν να επιβεβαιώσουν  σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων τα πρώτα δεδομένα που προέκυψαν.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει σιγά-σιγά όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα.
Το ρόδι αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν και άλλες ωφέλιμες δράσεις του όπως για παράδειγμα στη γονιμότητα και στις μολύνσεις.       


Το Ρόδι στην Ιστορία

Aν ανατρέξουμε στην αρχαιότητα βλέπουμε ότι το ρόδι εξυμνείται σε Αιγυπτιακούς παπύρους, αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη με το όνομα rimmon και εμφανίζεται στην Ελληνική Μυθολογία, την Ρωμαϊκή ιστορία και το Κοράνι. Πολύ πριν την Χριστιανική εποχή, τα ρόδια είχαν εισαχθεί στην Kίνα από την Σαμαρκάνδη.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην Περσία, και σιγά-σιγά προχώρησε στην Ινδία, βόρειο Αφρική, Ευρώπη, Kίνα και Aμερική. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας: τουλάχιστον από το 3000 π.X., ίσως νωρίτερα ακόμα, υπήρχαν κήποι με σταφύλια, ελιές, σύκα, χουρμάδες, αμύγδαλα και ρόδια στις κοιλάδες του Τίγρη – Ευφράτη, τον Νείλο και τα ποτάμια της Ινδίας.



Tο ρόδι στον συμβολισμό του Δένδρου της Ζωής

Αυτό το φρούτο αναφέρεται σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Στο ένα από τα Θαύματα του Κόσμου, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, εκεί όπου παραπαίει σήμερα το Ιράκ του αλληλοσπαραγμού, οι ροδιές αναφέρονται εμφατικά σαν μέρος του θησαυρού του Ναβουχοδονόσορα II. Σ’ αυτή την περιοχή, παλαιότερα γνωστή σαν Μεσοποταμία, το ρόδι ακόμα λατρεύεται και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και σαν σύμβολο ομορφιάς, μακροζωίας, γονιμότητας και σοφίας.
Στην Ελληνική και Περσική μυθολογία το φρούτο αυτό αναφέρεται σαν σύμβολο ζωής, αναγέννησης και ζευγαρώματος. Eξ αιτίας του ρόλου του στον Ελληνικό μύθο της Περσεφόνης, το ρόδι έγινε σύμβολο γονιμότητας, θανάτου και αιωνιότητας και ήταν το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Oι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι οι σπόροι του συμβόλιζαν την μακροζωία και την αθανασία.
Στην Εβραϊκή παράδοση συναντούμε τα ρόδια και σε θρησκευτικό και σε πολιτισμικό πλαίσιο. Tο ρόδι χρησιμοποιήθηκε σαν διακοσμητικό στοιχείο στον Ναό του Σολομώντα, σε βασιλικά εμβλήματα και στους μανδύες των ιερέων. Μάλιστα, ένα μικροσκοπικό ρόδι από αλάβαστρο που φέρει επιγραφή στα αρχαία Εβραϊκά, είναι το μόνο εύρημα που ανακτήθηκε ποτέ από τον Ναό του Σολομώντα.
Tο ρόδι είναι σύμβολο ανάστασης και ζωής στον Χριστιανισμό και στην Χριστιανική τέχνη συμβολίζει την ελπίδα. Είναι επίσης ένα από τα τρία “ευλογημένα φρούτα” του Βουδισμού.


Άραγε τι είναι αυτό περίεργο φρούτο;

H βοτανική ονομασία του ροδιού είναι Punica granatumPunica είναι το όνομα της αρχαίας Φοινικικής πόλης στη βόρειο Αφρική όπου Ρωμαίοι στρατιώτες οδεύοντας προς τον πρώτο από τους τρεις Φοινικικούς πολέμους τον 3ο αιώνα π.X. πρωτοείδαν τη ροδιά, ενώ granatum σημαίνει “κοκκώδες”. Στα Αγγλικά το ρόδι ονομάζεται pomegranate (μήλο με σπόρους) γιατί μοιάζει με μήλο και είναι γεμάτο σπόρους.  Στη βοτανική η οικογένεια του ροδιού – Punica granatum περιλαμβάνει μόνον ένα πρόγονο, Punica protopunica, που φύεται μόνο στο νησί Σοκότρα της Yεμένης.
Tο ρόδι απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη και κάθε μέρος έχει το δικό του μεταφυσικό, βοτανολογικό και χημικό χαρακτήρα. Αυτά είναι οι σπόροι ή “επισπέρμιο”, ο χυμός και ο φλοιός. Kι' ακόμα περισσότερο, ο κορμός, η ρίζα, τα φύλλα και τα άνθη της ροδιάς, όλα περιέχουν ιδιαίτερα και μοναδικά συστατικά και το καθένα έχει πολλαπλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για ανάλωση από ανθρώπους και ζώα.


Oι ιδιότητες του δένδρου και του καρπού

H ροδιά προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη και είναι ανθεκτική σε πολύ σκληρές συνθήκες ζέστης, ξηρασίας και έλλειψης φροντίδας. Επομένως δεν είναι να απορεί κανείς που ο αρχαίος κόσμος ήταν γεμάτος δασύλλια με ροδιές και οι άγριες ροδιές ήταν διάσπαρτες παντού, ενώ μερικές από αυτές διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Σε ένα χωριό στην Μενόρκα των Βαλεαρίδων νήσων της Μεσογείου υπάρχει μία και μοναδική αρχαία ροδιά η οποία μόλις που καταφέρνει να βγάλει ένα, το πολύ δύο ρόδια στα βαθειά της γεράματα. Πρέπει να έχει έρθει με τους Φοίνικες, τους ακούραστους ταξιδιώτες και εμπόρους, που άνοιξαν εμπορικούς δρόμους από ξηράς και θαλάσσης και στην αρχαιότητα έλεγχαν ένα μεγάλο μέρος του Μεσογειακού εμπορίου. Θεωρείται ότι η ροδιά μπορεί να ζήσει πάνω από 200 χρόνια αλλά τα στοιχεία για την ακριβή ηλικία αυτής της ροδιάς της Μενόρκα είναι ασαφή.


Τι άλλο δεν ξέραμε για το ρόδι 

Στην Αρχαία Ελλάδα, το ρόδι συμβόλιζε τη ζωή και την αναγέννηση.
Στην Περσική μυθολογία, ο Isfander τρώει ένα ρόδι και γίνεται ανίκητος.
Στη βουδιστική παράδοση, τα ρόδια είναι ένα απο τα τρία ιερά φρούτα.
Σύμφωνα με τα ισλαμικά κείμενα, ο παράδεισος που περιγράφεται στο Κοράνι, περιλαμβάνει 4 κήπους με πηγές, σκιές και φρούτα, ένα από τα οποία είναι το ρόδι.
Το σπάσιμο του ροδιού στους γάμους και την Πρωτοχρονιά συμβολίζει την καλή τύχη (και τη γονιμότητα).


Όλοι οι τρόποι για να ωφεληθούμε!
Πέρα από το φυσικό χυμό του ροδιού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

● Φτιάχνουμε αφέψημα: Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζουμε για 3 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει και σουρώ­νουμε. Μπορούμε να πίνουμε 1 ποτηράκι 10 λεπτά πριν από το φαγητό για 15 ημέρες. Το ρόδι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Για πλύσεις και γαργάρες: Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται, π.χ., σε περιπτώσεις αιμορροΐδων μετά από κάθε κένωση, αλλά και για τον πονόλαιμο. Σε ένα φλιτζάνι νερό, βάζουμε 8-10 φύλλα και βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε στην πρώτη περίπτωση το μείγμα κρύο -για πλύσεις τοπικά κάθε βράδυ-, για όσο διάστημα χρειαστεί, και στη δεύτερη χλιαρό για γαργάρες, 2-3 φορές την ημέρα.


Συνταγές


 
Ρύζι με ρόδι και σαφράν



Yλικά:
(για 4 άτομα)
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι μπασμάτι
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού σπόροι ροδιού
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
9 – 10 κλωστές σαφράν
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά του γλυκού ανθό αλατιού*
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και όταν κάψουν προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και ν' αρχίσει ελαφρά να μυρίζει. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ζωμό βάζοντας μέσα το σαφράν. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μισοσκεπασμένο μέχρι να πιει τα υγρά (περίπου 16 λεπτά). Αν ο ζωμός δεν είναι ήδη αλμυρός, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφρατεύουμε το ρύζι με το πιρούνι. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανθό αλατιού (αφού δοκιμάσουμε την αλμύρα του ρυζιού), τους σπόρους του ροδιού, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε πασπαλισμένο με τον μαϊντανό.


*Το «λουλούδι» της αλυκής, στο γαλλικά το λένε… fleur de Sel. Σημαίνει και είναι στην πραγματικότητα το άνθος του αλατιού, που συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή της αλυκής, πριν  βυθιστεί, ενσωματωθεί και κρυσταλλωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής. Το άνθος του αλατιού συλλέγεται σε λίγα μέρη του κόσμου, πλένεται με τα χέρια, ξεραίνεται στον ήλιο και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τα πιο ξακουστά για την ποιότητα τους είδη να προέρχονται από την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.


Ψαρονέφρι με ρόδι και μουστάρδα



Yλικά:
(για 4 άτομα)
1,5 κ. περίπου ψαρονέφρι σε τέσσερα κομμάτια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σπόρους ροδιού
χυμό από 1 μεγάλο ρόδι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (στο χοντρό τρίφτη)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν (με σπόρους ή χωρίς)
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε μαζί το χυμό ροδιού, πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το ξύσμα και το κόκκινο πιπέρι και χτυπάμε καλά το μείγμα. Τοποθετούμε τα ψαρονέφρια σε μέτριο σκεύος, σφιχτά και τα σκεπάζουμε με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 – 3 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, που να χωράει τα ψαρονέφρια χωρίς να αφήνει μεγάλο κενό. Βγάζουμε τα ψαρονέφρια από τη μαρινάδα και τα τοποθετούμε στο σκεύος. Βάζουμε τη μαρινάδα σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει η μισή περίπου. Κρατάμε τη μισή για το σερβίρισμα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ομοιόμορφα τα ψαρονέφρια. Τα ψήνουμε στο φούρνο 30 – 40 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια φορά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά, καλυμμένα με αλουμινόχαρτο. Σερβίρουμε στα πιάτα με 1 κουταλιά της σούπας από τη μαρινάδα που κρατήσαμε και σπόρους ροδιού. Ταιριάζουν με πουρέ πατάτας.


Λικέρ Ρόδι


Υλικά:
1 φλιτζάνι σπόροι ροδιού
1 φλιτζάνι κονιάκ
1 φλιτζάνι ζάχαρη

Αρωματικά μπαχαρικά:
(για 4 φλιτζάνια σπόρους ροδιού)
2 ξύλα κανέλας
3 σπόροι γαρύφαλλο



Προετοιμασία:
Μετράμε τους σπόρους από τα ρόδια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε φλιτζάνι.
Ένα φλιτζάνι σπόρους ροδιού αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι κονιάκ και σε ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους από τα ρόδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε όλα τα υλικά μέσα.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες περνάμε από τουλπάνι και μετά περνάμε από χαρτί καφέ φίλτρου.
Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο!


2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον συνταγές και χρήσιμες πληροφορίες για το ρόδι! Ευχαριστούμε Μαρία^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...