Translate

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Χαλβάς / Halva

Ο χαλβάς (Halawa, Alva, haleweh, halava, helava, helva, halwa, halua, aluva) αναφέρεται σε πολλούς τύπους πυκνών, γλυκών ζαχαρωτών, και σερβίρεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Δυτική Ασία, τη Βόρεια Αφρική, το Κέρας της Αφρικής, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μάλτα και τον εβραϊκό κόσμο.

Η λέξη χαλβάς (Αραβικά: حلاوة ḥalāwah / حلوى Halwa), που σημαίνει «γλυκά» ή «γλυκό», χρησιμοποιείται για να περιγράψει δύο τύπους επιδορπίων:
Με βάση το αλεύρι – αυτός ο τύπος χαλβά είναι ελαφρώς ζελατινώδης και κατασκευάζεται από αλεύρι σιταριού, συνήθως σιμιγδάλι. Τα κύρια συστατικά του είναι το βούτυρο, το αλεύρι, και η ζάχαρη.
Με βάση το βούτυρο καρυδιού – αυτός ο τύπος χαλβά είναι εύθρυπτος και συνήθως γίνεται από ταχίνι (πάστα σουσαμιού) ή άλλα βούτυρα καρυδιών, όπως το βούτυρο από σπόρους ηλίανθου. Τα κύρια συστατικά είναι το βούτυρο ξηρών καρπών και η ζάχαρη.
Ο χαλβάς μπορεί επίσης να βασίζεται σε πολλά άλλα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων ηλίανθου, διάφορα καρύδια, φασόλια, φακές, και λαχανικά όπως τα καρότα, οι κολοκύθες, και οι γλυκοπατάτες.
Ο χαλβάς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου με μικρό κίνδυνο αλλοίωσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, είναι καλύτερα να μείνει στο ψυγείο.


Ετυμολογία

Χαλβάς από ταχίνι με φιστίκια

Η λέξη χαλβάς εισήλθε στην Αγγλική γλώσσα ανάμεσα στο 1840 και στο 1850 από την λέξη της φυλής Yiddish, «halva», η οποία έχει προκύψει από την περσική γλώσσα (halva - حلوا) κι αυτή με τη σειρά της από την αραβική حلوى‎ (ḥalwā) που σημαίνει γλυκό. Η Αραβική ρίζα حلو ḥelw, σημαίνει γλυκό.


Είδη

Οι περισσότεροι τύποι χαλβά είναι σχετικά πυκνά γλυκίσματα με σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Οι υφές τους, ωστόσο, διαφέρουν. Για παράδειγμα, ο χαλβάς με βάση το σιμιγδάλι, είναι ζελατινώδης και ημιδιαφανής, ενώ ο χαλβάς με βάση το σουσάμι είναι πιο ξηρός και πιο εύθρυπτος.

Με βάση το αλεύρι
Αυτό το είδος χαλβά γίνεται τηγανίζοντας αλεύρι (όπως σιμιγδάλι) σε έλαιο, αναμιγνύοντάς τα σε ένα μείγμα, και στη συνέχεια περιχύνοντάς το με ένα ζαχαρούχο σιρόπι. Αυτή η ποικιλία είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Σομαλία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Αυτή η ποικιλία χαλβά παράγεται και σερβίρεται στην Ινδία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τις γύρω χώρες (διαφορετικές εκδόσεις του έχουν βρεθεί επίσης σε Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Τουρκία). Γίνεται συνήθως με σιμιγδάλι, ζάχαρη ή μέλι και βούτυρο ή φυτικό έλαιο. Σταφίδες, χουρμάδες, άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια, προστίθενται συχνά στον χαλβά με σιμιγδάλι. Ο χαλβάς είναι πολύ γλυκός, με μια ζελατινώδη υφή και η προσθήκη βουτύρου δίνει μια πλούσια αίσθηση στο στόμα. Οι πρότυπες αναλογίες του σιμιγδαλένιου χαλβά αποτελούν ένα μέρος λίπους (φυτικό λάδι ή βούτυρο), δύο μέρη σιμιγδάλι, δύο μέρη γλυκαντικού (π.χ. ζάχαρη ή μέλι) και τέσσερα μέρη νερού. Το σιμιγδάλι σοτάρεται στο λίπος, ενώ το σιρόπι γίνεται με το γλυκαντικό και το νερό. Τότε τα δύο αναμιγνύονται προσεκτικά ενώ είναι ακόμη θερμά, και προστίθενται τυχόν επιπλέον συστατικά. Σε αυτό το σημείο, ο χαλβάς είναι υπόλευκος έως ανοικτός μπεζ και μάλλον μαλακός. Ανάλογα με τη συνταγή και τη γεύση, μπορεί να μαγειρευτεί λίγο περισσότερο, γεγονός που τον καθιστά πιο σκούρο και πιο σταθερό, ή μπορεί να αφεθεί και ως έχει.

Τούρκικος χαλβάς με σιμιγδάλι

Στην Ινδία, ο χαλβάς παρασκευάζεται σε διάφορες μορφές. Οι συνταγές χρησιμοποιούν αλεύρι, λιωμένο βούτυρο, ζάχαρη και goondh (Dinka ή Goond ή Katira Goond ή Gond ή Kamarka). Φτιάχνεται σε διάφορα χρώματα όπως το πορτοκαλί, καφέ, πράσινο και υπόλευκος με ημιδιαφανή εμφάνιση κατάσπαρτος με κάσιους, φιστίκια Αιγίνης κλπ. Τεχνικά ο όρος χαλβάς χρησιμοποιείται για τοπικές συνταγές σε όλη την Ινδία, και αν και ο χαλβάς με σιμιγδάλι θεωρείται ότι έχει Βορειο – Ινδική προέλευση, αλλά είναι επίσης αρκετά δημοφιλής στη Νότια Ινδία. Μία σημαντική εκδοχή του χαλβά στη Νότια Ινδία (ή alvaa στα Ταμίλ) είναι από την πόλη Tirunelveli, μια πόλη στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου. Ένα άλλο παρασκεύασμα με σιμιγδάλι που απολαμβάνουν σε όλη τη Νότια Ινδία ονομάζεται kesari ή kesari-bath και προέρχεται από το κρατίδιο της Karnataka.
Στο Πακιστάν και την Ινδία, υπάρχουν επίσης συνταγές για χαλβά με βάση λαχανικά όπως παντζάρια, πατάτες, γιαμ, και πιο συχνά καρότα (για gajar halwa), φασόλια mung (για moong dal halwa) ή νεροκολοκύθες (για doodi halwa) χρησιμοποιούνται επίσης αντί για σιμιγδάλι. Αυτό το είδος χαλβά, παρασκευάζεται με συμπυκνωμένο γάλα και γκι (ινδικό βούτυρο), χωρίς σιμιγδάλι, και το τελικό αποτέλεσμα έχει μια υγρή, υφή ενόσω είναι φρεσκομαγειρεμένο. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το διάσημο Agra Petha εύκολα διαθέσιμο στο Taj Mahal, στην πόλη Agra.


Χαλβάς με άμυλο καλαμποκιού (Cornstarch)
Ο χαλβάς με άμυλο καλαμποκιού (Cornstarch) είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, και έχει πολλές παραλλαγές. Η συνταγή των Φαρσάλων είναι η πιο γνωστή. Είναι αρκετά γλυκός, με σιρόπι σαν καραμέλα.

Χαλβάς με ρυζάλευρο
Αυτός ο χαλβάς με αλεύρι ρυζιού και γάλα καρύδας είναι κοινό γλυκό στους δρόμους της Ζανζιβάρης.

Χαλβάς με βάση το φυτικό βούτυρο
Αυτό το είδος χαλβά γίνεται με άλεση ελαιωδών σπόρων, όπως το σουσάμι, σε μια πάστα, και στη συνέχεια αναμιγνύεται με ζεστό σιρόπι ζάχαρης και μαγειρεύεται. Αυτός ο τύπος είναι δημοφιλής στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σε χώρες όπως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ρουμανία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Ελλάδα και η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, το Ιράν, ο Λίβανος, η Αλβανία, η Συρία, η Κεντρική Ασία, η νότια Ινδία, η περιοχή του Καυκάσου και η Τουρκία. Είναι επίσης δημοφιλής στην Αλγερία και στη Μάλτα.

Χαλβάς με βάση το σουσάμι
Ο σουσαμένιος χαλβάς είναι δημοφιλής στα Βαλκάνια, την Πολωνία, τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε άλλες περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα κύρια συστατικά σε αυτό το γλύκισμα είναι το βούτυρο σουσαμιού ή πάστα (ταχίνι), και η ζάχαρη, η γλυκόζη ή μέλι. Ασπράδι αυγού, ή ζαχαρωτά προστίθονται σε μερικές συνταγές για τη σταθεροποίηση των ελαίων στο μείγμα ή για να δημιουργήσουν μία διακριτική υφή για το γλύκισμα. Μια έκδοση αυτού του χαλβά με σουσάμι, που ονομάζεται «sesame crisp candy» (芝麻 酥糖) στην Κίνα χρησιμοποιεί αλεσμένο σουσάμι και η ζάχαρη, μαγειρεμένα μαζί σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία, γιατί έτσι γίνεται πιο τραγανός από άλλους χαλβάδες.
Άλλα συστατικά και αρωματικές ουσίες, όπως τα φιστίκια, η σκόνη κακάου, ο χυμός πορτοκάλι, η βανίλια ή η σοκολάτα, συχνά προστίθενται στη βασική συνταγή με ταχίνι και ζάχαρη.

Χαλβάς με βάση τον ηλίανθο
Χαλβάς με ηλίανθο
Ο χαλβάς με βάση τον ηλίανθο είναι δημοφιλές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ρωσία και η Ουκρανία. Είναι κατασκευασμένος από ηλιόσπορους αντί για σουσάμι.


Άλλοι τύποι χαλβά

Χαλβάς Floss
Ο Pişmaniye (τουρκικά) ή νηματώδης χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που παρασκευάζεται στο Kocaeli, στην Τουρκία, και είναι λεπτές λωρίδες χαλβά.
Γίνεται κατά κύριο λόγο από αλεύρι σιταριού και ζάχαρη, οι κλωστές συνεχώς τυλίγονται σε σχήμα μπάλας και στη συνέχεια συμπιέζονται. Το αποτέλεσμα είναι ένας χαλβάς με ένα ελαφριά συνεκτικότητα, παρόμοιος με μαλλί της γριάς. Ο χαλβάς αυτός κυκλοφορεί σε ουδέτερη γεύση ή με φιστίκι, και υπάρχουν μάρκες με πιστοποίηση halal (κατάλληλο για κατανάλωση από μουσουλμάνους) ή kosher (κατάλληλο για κατανάλωση από εβραίους).
Μια παρόμοια έκδοση του νηματώδη χαλβά, με βάση το φιστίκι είναι δημοφιλές στη Βόρεια Ινδία. Τείνει να είναι λίγο πιο πυκνό σε σύσταση και συχνά αναφέρεται ως patisa ή Sohan papdi. Στην κινεζική κουζίνα, υπάρχει ένα παρόμοιο γλύκισμα σε μορφή νήματος που είναι γνωστό ως «γενειάδα του δράκου» και τρώγεται ως κολατσιό ή επιδόρπιο.
Μια ακατέργαστη εκδοχή του χαλβά έχει γίνει επίσης δημοφιλής μεταξύ των υποστηρικτών των ακατέργαστων τροφίμων (raw food). Σε αυτή την έκδοση, ένα μίγμα ακατέργαστου ταχίνι από σουσάμι, ωμά αμύγδαλα, ακατέργαστο νέκταρ αγαύης και αλάτι αναμιγνύονται μαζί και καταψύχονται.

Μπανγκλαντές

Ποικιλία χαλβάδων του Μπανγκλαντές: (από αριστερά) με παπάγια, με καρότο, με σιμιδγάλι,
(κάτω) με ρεβίθια.

Διάφορα είδη χαλβά (Μπενγκάλι: হালুয়া, halua) παρασκευάζονται σε όλο το Μπαγκλαντές και τις γειτονικές περιοχές της Καλκούτα. Μερικοί από τους πιο κοινούς τύπους χαλβά περιλαμβάνουν τον σιμιγδαλένιο (সুজির হালুয়া shujir halua), από καρότο (গাজরের হালুয়া gajorer halua), από ρεβίθια (বুটের হালুয়া buṭer halua), από αλεύρι (নেশেস্তার হালুয়া neshestar halua), με αμύγδαλο (বাদামের হালুয়া badamer halua), και με παπάγια (পেঁপের হালুয়া Peper halua). Ο χαλβάς τρώγεται συνήθως ως ένα πλούσιο επιδόρπιο, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους Μπαγκλαντεσιανούς για να το καταναλώσουν για πρωινό με παραδοσιακά ψωμιά, όπως puris (পুরি Puri) ή Parathas (পরোটা pôroṭa).

Ελλάδα και Κύπρος

Στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο όρος χαλβάς χρησιμοποιείται και για τις δύο ποικιλίες του γλυκού. Ο χαλβάς από σουσάμι παρήχθη κατά την κλασική αρχαιότητα. Η κλασική συνταγή για την παραγωγή χαλβά σιμιγδαλιού αναφέρεται ως "1: 2: 3: 4"., που σημαίνει: μία μονάδα ελαίου, δύο σιμιγδάλι, τρία ζάχαρη και τέσσερα νερό.

Ινδία

Ποικιλία χαλβάδων της Ινδίας

Οι διάφοροι τύποι του χαλβά από την Ινδία διακρίνονται από την περιοχή και τα συστατικά από τα οποία παρασκευάζονται. Οι πιο γνωστό περιλαμβάνουν τα χαλβάς sooji (ή Suji) (από σιμιγδάλι), χαλβάς aate ka (από σιτάρι), χαλβάς moong dal ka (από φασόλια mung),  χαλβάς gajar (από καρότο), χαλβάς dudhi, χαλβάς Chana daal (από ρεβίθια), και χαλβάς Satyanarayan (παραλλαγή του χαλβάς Suji, με την προσθήκη μπανάνας), και χαλβάς Kaju (με κάσιους). Ο χαλβάς Kashi, φτιαγμένος από λευκή κολοκύθα, είναι ένα διάσημο και παραδοσιακό γλυκό της Καρνατάκα, και κάνει τακτική εμφάνιση σε παραδοσιακούς γάμους Βραχμάνων.
Στο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, ο χαλβάς είναι γνωστός ως haluva ή aluva. Είναι ένα από τα πιο συχνά και εύκολα αναγνωρίσιμα γλυκά σε αρτοποιεία σε όλη την Κεράλα. Η πόλη Kozhikode (αγγλοποιημένη ως Calicut) στην Κεράλα, είναι διάσημη για τον μοναδικό και εξωτικό χαλβά της, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως Kozhikodan Haluva. Η εν λόγω περιοχή δέχθηκε στο παρελθόν σημαντικές επιρροές από την ευρύτερη περιοχή της αραβικής χερσονήσου και της Μέσης Ανατολής, μέσω των αρχαίων εμπορικών οδών της Αραβικής Θάλασσας και των Αράβων εμπόρων που εγκαταστάθηκαν εδώ, και συνέβαλαν στην εξέλιξη του Kozhikodan Haluva. Οι Ευρωπαίοι συνήθιζαν να αποκαλούν τον συγκεκριμένο χαλβά «γλυκό κρέας», λόγω της υφής του. Ένας δρόμος στο Καλικούτ όπου υπήρχαν μαγαζιά που πουλάγανε Kozhikodan Haluvas ονομάστηκε «
Sweet Meat Street» (SM Street για συντομία) κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Ο Kozhikodan haluva φτιάχνεται ως επί το πλείστον από maida (ραφιναρισμένο αλεύρι), και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις, όπως μπανάνα, γκι, καρύδα, κάσιους, χουρμά, ανανά, jackfruit, κ.λπ. Ωστόσο, ο karutha haluva (μαύρςο haluva) από ρύζι είναι επίσης πολύ δημοφιλής.
Στο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Νάντου, ο χαλβάς είναι γνωστός ως halwa ή alva. Η πόλη Tirunelveli, στο Ταμίλ Νάντου, είναι διάσημη για τον μοναδικό και εξωτικό χαλβά του, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως Tirunelveli Iruttukadai Alva. Σημαντική για τη γεύση του είναι η εγκατάσταση στην περιοχή κατοίκων από το Ρατζαστάν, που συνέβαλαν στην εξέλιξη του Tirunelveli Alva. Το Tirunelveli Alva είναι ως επί το πλείστον από maida (ραφιναρισμένο αλεύρι).

Πακιστάν

Πακιστανικός χαλβάς

Ο χαλβάς στο Πακιστάν είναι παρόμοιος με εκείνον σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαλβά (Ούρντου: حلوہ) στο Πακιστάν, που διακρίνονται από την περιοχή όπου προέρχονται και το περιεχόμενο από το οποίο παρασκευάζονται. Οι πιο κοινοί είναι αυτοί που γίνονται από σιμιγδάλι, γκι και ζάχαρη, και γαρνίρονται με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ο χαλβάς με καρότο (που ονομάζεται gaajar ka halwa) είναι επίσης δημοφιλής, όπως και ο χαλβάς παρασκευάζεται από νεροκολοκύθες και ο chanay κι daal | "چنی کی دال". Ο χαλβάς από το Καράτσι είναι η σπεσιαλιτέ της πόλης. Στην διάλεκτο Ούρντου, η λέξη χαλβάς (حلوہ) σημαίνει «γλυκά», ενώ οι ζαχαροπλάστες γενικότερα ονομάζονται Halvai (حلواى). Επίσης, από το νότιο τμήμα της επαρχίας Παντζάμπ, ο Sohan Halwa είναι διάσημος στη χώρα. Εξίσου γνωστός είναι ο Habshi halwa, ένας σκούρος καφέ χαλβάς με βάση το γάλα.

Τουρκία

Ποικιλία χαλβάδων σε βιτρίνα καταστήματος στην Τουρκία

Ο όρος helva χρησιμοποιείται από τους Τούρκους, για να περιγράψει τον χαλβά από ταχίνι (θρυμματισμένο σουσάμι), αλεύρι, ή χαλβά από σιμιγδάλι, που ονομάζεται tahin helvası, un helvası, και irmik helvası, αντίστοιχα. Ο Yaz helvası είναι κατασκευασμένος από αμύγδαλο ή καρύδι. Ο χαλβάς με σιμιγδάλι (γαρνιρισμένος με κουκουνάρι) έχει πολιτιστική σημασία στην τουρκική λαϊκή θρησκεία και είναι ο πιο κοινός τύπος. Παραδοσιακά, ο χαλβάς παρασκευάζεται με αλεύρι (un helvası) μαγειρεύεται και σερβίρεται σε περίπτωση θανάτου ενός προσώπου. Επιπλέον, ορισμένα γλυκά και επιδόρπια ονομάζονται επίσης helva, όπως το pamuk helva ή το koz helva, ένα γλυκό που μοιάζει με επιδόρπιο που είναι διαδεδομένο στην Τουρκία. Στην Safranbolu, το koz helva ονομάζεται επίσης «χαλβάς – φύλο». Ο Τουρκικός χαλβάς είναι εμπνευσμένος από την αρμενική εκδοχή. Οι Ασσύριοι καταναλώνουν επίσης τον τουρκικό χαλβά ως παραδοσιακό γλυκό.

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο χαλβάς μπορεί να βρεθεί σε εθνοτικά καταστήματα ινδικά, εβραϊκά, Αργεντίνικα, και της Μέσης Ανατολής. Εκτός από την εισαγωγή τους από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, μπορεί κανείς να βρει διάφορες εκδοχές που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ στο κατάστημα Joyva στο Μπρούκλιν.

Πολιτιστικές αναφορές

Στο Αφγανιστάν, στη Τουρκία και στο Ιράν, μετά την τελετή ταφής, την έβδομη και την τεσσαρακοστή ημέρα μετά το θάνατο ενός μουσουλμάνου, καθώς επίσης και για την πρώτη επέτειο, χαλβάς από σιμιγδάλι ή από αλεύρι μαγειρεύεται και προσφέρεται στους επισκέπτες και τους γείτονες με τους συγγενείς του θανόντος. Για το λόγο αυτό, ο χαλβάς από αλεύρι (
un helva) ονομάζεται επίσης στην τουρκική «ölü helvası» που σημαίνει «ο χαλβάς των νεκρών». Η έκφραση «ψήσιμο του χαλβά κάποιου» υποδηλώνει το πρόσωπο που πέθανε πριν από λίγο καιρό.


Συνταγές


Ινδικός χαλβάς από καρότα – Gajar ka Halwa



Χρόνος προετοιμασίας: 1,5 ώρα


Υλικά:
(για 6 άτομα)
1 κιλό καρότα
1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας Ghee (Ινδικό βούτυρο)
1 κουταλιά του γλυκού λεπτό αλεσμένο κάρδαμο
4 κουταλιές της σούπας  κομματιασμένα καρύδια κάσιους
70 γρ. αμύγδαλα κομμένα σε μακρόστενες φέτες
4 κομματιασμένα φιστίκια Αιγίνης

Προετοιμασία:
Πρώτα καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε με έναν τρίφτη ή με μια μηχανή κουζίνας.
Προσθέτουμε τα καρότα και το γάλα σε ένα γουώκ ή ένα μεγάλο τηγάνι.
Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να απορροφηθεί ένα καλό μέρος του γάλατος.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να βράζουμε τα καρότα για άλλα περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε και το Ghee στα καρότα και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς.
Παίρνουμε τα καρότα από την εστία και προσθέτουμε το αλεσμένο κάρδαμο και τα σπασμένα καρύδια κάσιους.
Πριν την παρουσίαση στο τραπέζι επιστρώνουμε τον χαλβά με αμύγδαλα και τα σπασμένα φιστίκια Αιγίνης.


Χαλβάς Βομβάης


Χρόνος προετοιμασίας: 2 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 έως 20 λεπτά
Μερίδες: 24 έως 30 τεμάχια

Υλικά:
1 φλιτζάνι Κορν φλάουρ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο γκι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
3 κουταλιές της σούπας φιστίκια κάσιους (σπασμένα σε μικρά κομμάτια)
μια πρέζα χρώμα τροφίμων της αρεσκείας μας

Προετοιμασία:
Παίρνουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέβουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ενόσω κάνουμε αυτό, βάζουμε το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε καλά, ώστε να μη σχηματίζονται εξογκώματα. Προσθέτουμε λίγο χρώμα των τροφίμων και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα που η ζάχαρη έχει λιώσει, ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ μέσα στο τηγάνι και ανακατέβουμε καλά.
Το βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ και γυαλιστερό σαν ζελέ.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας γκι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε ακόμα 2 κουταλιές της σούπας γκι και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα αρχίζει και γίνεται παχύ και δεν κολλάει. Προσθέτουμε άλλες 2 κουταλιές της σούπας γκι και αφήνουμε να βράσει.
Σε κάποια φάση ο χαλβάς θα αρχίσει να φεύγει από τις πλευρές του τηγανιού. Σε αυτό το σημείο θα προσθέσουμε τα κάσιους, και το κάρδαμο και ανακατέβουμε καλά.
Ο χαλβάς θα δείχνει μη κολλώδης, θα είναι παχύς και γυαλιστερός, και το γκι θα ξεχειλίζει από τις πλευρές του τηγανιού.
Σε αυτό το σημείο το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 έως 2 ώρες.
Μόλις θα είναι έτοιμο, το αναποδογυρίζουμε σε ένα ξύλο κοπής, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...