Translate

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα στην Ινδία / Christmas In India



Σε σύγκριση με άλλες θρησκευτικές γιορτές, τα Χριστούγεννα είναι ένα αρκετά μικρό φεστιβάλ στην Ινδία, λόγω του αριθμού των ανθρώπων που είναι χριστιανοί (περίπου 2,3%) σε σύγκριση με τα άτομα που ανήκουν σε άλλες θρησκείες. Λεχθέντων των ανωτέρω, ο πληθυσμός της Ινδίας είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο, έτσι υπάρχουν πάνω από 25 εκατομμύρια χριστιανών στην Ινδία!
Μία από τις μεγαλύτερες Ινδικές χριστιανικές κοινότητες βρίσκεται στη Βομβάη. Πολλοί από τους χριστιανούς στο Μουμπάι (παλαιότερα γνωστό ως Βομβάη) είναι Ρωμαιοκαθολικοί. Στο μικρότερο κρατίδιο της Ινδίας, την Γκόα που βρίσκεται στη δυτική Ινδία, περίπου 26% των ανθρώπων είναι Χριστιανοί. Πολλοί από τους χριστιανούς στη Βομβάη προέρχονται ή έχουν ρίζες από την Γκόα. Τα κρατίδια Μανιπούρ, Meghalaya, Νάγκαλαντ και Mizoram (όλα στην ανατολική Ινδία) έχουν επίσης μεγάλους πληθυσμούς Χριστιανών.
Η μεταμεσονύκτια λειτουργία είναι πολύ σημαντική για τους Χριστιανούς στην Ινδία, ειδικά για τους Καθολικούς. Συμμετέχει όλη η οικογένεια και ακολουθεί μια γιορτή με διαφορετικές λιχουδιές, (ως επί το πλείστον κάρυ) και ανταλλαγή δώρων. Οι Εκκλησίες στην Ινδία διακοσμούνται με λουλούδια του είδους Αλεξανδρινό (Poinsettia) και κεριά για την λειτουργία της Παραμονής των Χριστουγέννων τα μεσάνυχτα.



Ετυμολογία

Στα Χίντι τα Χρόνια / Καλά Χριστούγεννα είναι «Śubh krisamas» (शुभ क्रिसमस), στα Ούρντου είναι «Krismas Μουμπάρακ» (کرسمس), στα Γκουτζαρατικά είναι «Anandi Natal» ή «Khushi Natal» (આનંદી નાતાલ), στα Σανσκριτικά είναι «shubhkaamnaa Krismasasya», στα Μπενγκάλι «shubho bôṛodin» (শুভ বড়দিন), στα Ταμίλ είναι «kiṟistumas vāḻttukkaḷ» (கிறிஸ்துமஸ் வாழ்த்துக்கள்)? στα Παντζάμπι είναι «te karisama nawāṃ sala khušayāṃwālā hewe» (ਕਰਿਸਮ ਤੇ ਨਵਾੰ ਸਾਲ ਖੁਸ਼ਿਯਾੰਵਾਲਾ ਹੋਵੇ), στα Konkani είναι «Khushal Borit Natala» και στα Μαλάγιαλαμ είναι «Christmas inte mangalaashamsakal».
Αντί για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι άνθρωποι στην Ινδία στολίζουν ένα δέντρο μπανάνας ή ένα δέντρο μάνγκο. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φύλλα μάνγκο για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους.



Ιστορία

Οι μελετητές πιστεύουν ότι ο Απόστολος Θωμάς  εισήγαγε τον Χριστιανισμό στην περιοχή που είναι τώρα η Ινδία γύρω στο 52 μ.Χ. Υπάρχουν σήμερα περίπου 24 εκατομμύρια χριστιανοί στην Ινδία. Τα κρατίδια με τα μεγαλύτερα ποσοστά χριστιανών είναι τα εξής: Αρουνάτσαλ Πραντές, Άσσαμ, Μανιπούρ, Meghalaya, Mizoram, και Νάγκαλαντ στη βορειοδυτική Ινδία.


Παραδόσεις

Στη νότια Ινδία, οι Χριστιανοί συχνά ανάβουν πήλινα λυχνάρια και τα τοποθετούν στις επίπεδες στέγες των σπιτιών τους για να δείξουν τους γείτονές τους ότι ο Ιησούς είναι το φως του κόσμου. Η Γκόα ήταν αποικία των Πορτογάλων και υπάρχουν πάρα πολλά «δυτικά» έθιμα που έχουν παραμείνει στην περιοχή. Οι περισσότεροι Χριστιανοί στην Γκόα είναι καθολικοί. Οι άνθρωποι λένε τα κάλαντα στους γείτονές τους για περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι επίσης πολύ δημοφιλή, όπως και ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ. Πολλά τοπικά γλυκά τρώγονται επίσης τα Χριστούγεννα στην Γκόα. Τα αγαπημένα γλυκά περιλαμβάνουν τα neureos (μικρά γλυκά τα οποία είναι γεμισμένα με ξηρά φρούτα και καρύδα και έχουν τηγανιστεί) και τα dodol (όπως toffee που έχει καρύδα και κάσιους). Αυτά είναι γλυκά που αποτελούν συχνά μέρος του «consuada» όταν οι άνθρωποι φτιάχνουν γλυκά πριν από τα Χριστούγεννα και τα δίνουν στους φίλους και τους γείτονές τους. Οι περισσότερες χριστιανικές οικογένειες έχουν επίσης μια φάτνη με πήλινες φιγούρες. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι Χριστιανοί στην Γκόα φτιάχνουν χάρτινα φαναράκια σε σχήμα αστεριών και τα κρεμάνε ψηλά ανάμεσα στα σπίτια, αφού πρώτα τα ανάψουν, έτσι ώστε να μοιάζουν σαν αστέρια στον ουρανό για όσους περπατάνε στον δρόμο από κάτω.
Το κύριο γεύμα των Χριστουγέννων τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων και έχει επίσης «δυτική» προέλευση: μια ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Μετά το γεύμα, οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για την μεταμεσονύκτια λειτουργία. Μετά τη λειτουργία χτυπούν οι καμπάνες για να ανακοινώσουν ότι έφτασε η ημέρα των Χριστουγέννων. Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων ένα λεμόνι δίνεται στον πατριάρχη της οικογένειας ως σύμβολο λατρείας.

Athirasam


Πολλοί Χριστιανοί στην Γκόα γιορτάζουν επίσης τα Θεοφάνια και θυμούνται τους τρεις Σοφούς που επισκέφθηκαν τον Ιησού.
Στη νοτιοδυτική Ινδία, στο κρατίδιο της Κεράλα, το 22% του κρατιδίου των 33 εκατομμυρίων είναι χριστιανοί και τα Χριστούγεννα είναι ένα σημαντικό φεστιβάλ. Παραδοσιακά οι Καθολικοί νηστεύουν από 1 έως 24 του Δεκέμβρη μέχρι την λειτουργία των Χριστουγέννων. Κάθε σπίτι διακοσμείται με ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι.
Οι Χριστιανοί στη Βομβάη χρησιμοποιούν πολλές παραδόσεις των Χριστουγέννων από την Γκόα, συμπεριλαμβανομένων των φαναριών σε σχήμα αστέρων καθώς και φάτνες.
Στην βορειοδυτική Ινδία, οι χριστιανοί της φυλής Bhil, βγαίνουν έξω κάθε βράδυ για μια εβδομάδα τα Χριστούγεννα για να τραγουδήσουν τα δικά τους κάλαντα όλη τη νύχτα. Πηγαίνουν στα γύρω χωριά τραγουδώντας στους ανθρώπους και διηγούνται την ιστορία των Χριστουγέννων.



Στην Ινδία, ο Πατέρας των Χριστουγέννων ή Άγιος Βασίλης δίνει δώρα στα παιδιά από ένα κάρο που το σέρνει ένα άλογο. Είναι γνωστός ως «Christmas Baba» στα Χίντι, «Baba Christmas» στα Ούρντου (και τα δύο σημαίνουν: Ο Πατέρας των Χριστουγέννων) «Christmas Thaathaa» στα Ταμίλ και «Christmas Thatha» στα Τελούγκου (και τα δύο σημαίνουν: Ο Γέρος των Χριστουγέννων) και «Natal Bua» (Ο Ηλικιωμένος των Χριστουγέννων) στα Μαράθι. Στην Κεράλα, είναι γνωστός ως «Christmas Papa».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...