Translate

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Κουρκουμάς / Turmeric
Ετυμολογία

Το όνομα φαίνεται να προέρχεται από τη μεσο-Αγγλική / πρώιμη σύγχρονη Αγγλική λέξη ως turmeryte ή tarmaret και είναι αβέβαιης προέλευσης. Μπορεί να είναι και  λατινικής προέλευσης ως terra merita.
Το όνομα του γένους,
curcuma είναι από την ονομασία που είχαν δώσει οι Άραβες στο είδος εννοώντας και το σαφράν (ζαφορά ή κρόκος) και τον κουρκουμά.
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη και ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.

Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η κουρκουμίνη, μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται στο μπαχαρικό turmeric / κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. Νέα συμπεράσματα που εκδόθηκαν στο περιοδικό Cancer Research αναφέρουν ότι οι φυσικές φαινόλες του κουρκουμά μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη όγκων στον καρκίνο του προστάτη μπλοκάροντας τους υποδοχείς που χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν την ανάπτυξη των κυτταρικών ιστών. Πρόσθετες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS One επεξηγούν το ακριβή τρόπο που δρουν τα μόρια του κουρκουμά στοχεύοντας τα αμυλοειδή ινίδια που σχετίζονται με την αφύσικη ανάπτυξη πρωτεΐνης και τον σχηματισμό πλάκας που είναι χαρακτηριστικό σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η προσθήκη κουρκουμά σε μία υγιεινή διατροφή ή η λήψη συμπληρώματος που εμπεριέχει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κουρκουμά σε κάψουλα θα σας προστατέψει από ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και από την άνοια του Αλτσχάιμερ. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου με πάνω από 250.000 περιπτώσεις που καταγράφονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.
Κάθε φυσικό συστατικό που στοχεύει στον περιορισμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη μπορεί να προσφέρει μία σημαντική θεραπεία σε σχέση με τις άλλες αλλοπαθητικές μεθόδους, όπως η ακτινοβολία, η χειρουργική επέμβαση ή η χημειοθεραπεία. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές στέρησαν από τα καρκινικά κύτταρα ορμόνες με την παρουσία, αλλά και την απουσία κουρκουμά σε φυσιολογικές δόσεις. 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς μπλόκαρε τους δύο γενετικούς υποδοχείς που είναι απαραίτητοι για την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη. Αυτοί οι υποδοχείς είχαν αποκαλυφθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι μπορούσαν να προβλέψουν το βαθμό και το ρυθμό ανάπτυξης των ήδη υπαρχόντων όγκων. Σημειώθηκε ότι ο κουρκουμάς ήταν “ένας ισχυρός αναστολέας του κυτταρικού κύκλου όσο και της επιβίωση  του στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.” Η επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέας, Dr. Karen Knudsen και η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψαν ότι άλλες καρκινικές κυτταρικές γραμμές πολλαπλασιάζονται με τον ίδιο μηχανισμό υποδοχέων, των οποίων η εξέλιξη ενδεχομένως να ανακόπτεται από τον κουρκουμά.
Σχολίασε ότι ο κουρκουμάς, “έχει αποτελέσματα και πέρα από τον καρκίνο του προστάτη … σε άλλες κακοήθειες, όπως ο καρκίνος του μαστού. Σε ό,τι αφορά όγκους ο κουρκουμάς μπορεί να έχει έναν αρκετά υποσχόμενο θεραπευτικό ρόλο.”
Σε μία διαφορετική έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κουρκουμάς παρατείνει τη ζωή και ενισχύει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων λειτουργώντας σαν νευρο-προστατευτική ασπίδα εναντίον της εξελικτικής πορείας του Αλτσχάιμερ. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι ο κουρκουμάς δρούσε ανασταλτικά στην βλαβερή συσσώρευση των αμυλοειδή ινιδίων γύρω από τις συνάψεις των νεύρων. Τα αμυλοειδή ινίδια είναι γνωστό ότι εμποδίζουν τις ομαλές ηλεκτρικές και χημικές διαβιβάσεις στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μνήμης και τη διατήρηση της γνώσης.

Είναι γνωστό ότι πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή καλύτερα να βγάλετε έξω από τη διατροφή σας τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, γλυκίσματα, συμβατικά μακαρόνια γιατί με την πρόσληψή τους η γλυκόζη κατακλύζει ολόκληρο το σώμα, οξύνεται η ινσουλίνη προκαλώντας και μεγάλες συγκεντρώσεις αμυλοειδών ινιδίων και  ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο.
Οι επιπλέον υδατάνθρακες και τα λιπαρά οξέα αποτελούν μέρος των ελεύθερων ριζών που είναι σαν μοριακοί οδοκαθαριστές που κάνουν επίθεση στις κυτταρικές μεμβράνες και προκαλούν την πρόωρη γήρανση σε όργανα όπως το δέρμα, την καρδιά και το συκώτι.
Επιστημονικά ερευνητικά μοντέλα συνεχίζουν να εκθειάζουν τις αρετές των φυσικών μπαχαρικών και των φυτικών εκχυλισμάτων, όπως ο κουρκουμάς που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών θανατηφόρων ασθενειών. Μπορείτε να βάλετε τον κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή ή να πάρετε ένα συμπλήρωμά του (250mg έως 500mg συνιστώμενη ημερήσια δόση) ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου και να διατηρήσετε έναν λειτουργικό και υγιή εγκέφαλο.

Ανάμεσα στις άλλες ιδιότητές του ο κουρκουμάς είναι: αντιφλεγμονικό, αντιοξειδωτικό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αντισκληρωτικό, αντιθρομβωτικό, αντιαρθριτικό. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα βελτίωσε την πρωϊνή δυσκαμψία, την ικανότητα βαδίσματος και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό. Φαίνεται ότι βοηθάει στη επούλωση δερματικών πληγών διαβητικών και ότι προστατεύει από το γεροντικό καταρράκτη. Αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής και της έκκρισης χοληστερίνης και χολερυθρίνης. Πιθανώς αποτελεσματικό στην πρόληψη χολολιθίασης. Πιθανώς κατά της σπαστικής κολίτιδας και του πεπτικού έλκους.
Πολλά ινστιτούτα ομορφιάς στον κόσμο έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν μερικά από τα πλεονεκτήματα του κουρκουμά και έχουν ήδη αρχίσει να τον  ενσωματώνουν στις θεραπείες τους. Αυτό που είναι καταπληκτικό με τον κουρκουμά είναι ότι είναι ευρέως διαθέσιμος και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ εύκολα σε συνδυασμό με άλλα υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας.

Ο κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά με αγγούρι ή χυμό λεμονιού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για λίγη ώρα και κατόπιν ξεπλύνετε πολύ καλά. Με μία μόνο εφαρμογή θα σας βοηθήσει, ενώ με περισσότερες εφαρμογές θα δείτε μία απαλή λάμψη στο πρόσωπό σας.
Αν έχετε προβλήματα ακμής ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Ανακατέψτε κουρκουμά με σκόνη σανταλόξυλου, λίγο νερό και απλώστε στο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και είναι πολύ καλή και φθηνή εναλλακτική σε όλα αυτά τα χημικά σκευάσματα του εμπορίου.
Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.
Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων. Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.
Αν κατά λάθος κάψατε το χέρι σας στην κουζίνα, να μία εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος. Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας με τζελ αλόης και τοποθετήστε στο μείγμα πάνω στο σημείο του εγκαύματος.
Ο κουρκουμάς βοηθάει επίσης στη μείωση της ουλίτιδας. Εφαρμόστε ένα μείγμα από κουρκουμά, φυσικό αλάτι και έλαιο σιναπιού στην περιοχή με το πρόβλημα δύο με τρεις φορές τη μέρα. Ξεπλύνετε το στόμα σας μετά με χλιαρό νερό.
Αν αισθάνεστε αδυναμία και υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία, τότε μία κουταλιά του γλυκού κουρκουμά μαζί με μέλι καθημερινά θα σας βοηθήσει αρκετά.
Κουρκουμάς μαζί με νερό, επίσης βοηθάει να αντιμετωπιστεί η διάρροια.
Να σημειώσουμε ότι αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάτι από τα παραπάνω και ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόσωπο, ο κουρκουμάς μπορεί να σας λεκιάσει προσωρινά το δέρμα. Είναι καλή ιδέα να τον χρησιμοποιήσετε το βράδυ στο πρόσωπό σας, να πλυθείτε πολύ καλά με νερό και το πρωί να καθαρίσετε και πάλι το πρόσωπό σας με ένα ήπιο γαλάκτωμα.
Όπως βλέπετε το κουρκουμάς δεν είναι μόνο ευεργετικός σε συνταγές ομορφιάς και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και στην μαγειρική. Δοκιμάστε να τον βάλετε στην κουζίνα σας. Εκτός από το χρυσαφένιο χρώμα του θα σας δώσει και όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τελετουργικές χρήσεις

Ο Κουρκουμάς θεωρείται πολύ ευοίωνος και τυχερός στην Ινδία και έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε διάφορες Ινδουιστικές τελετές για αιώνες. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται σε κάθε μεριά της Ινδίας κατά την διάρκεια της γαμήλιας τελετής, καθώς και σε άλλες θρησκευτικές τελετές. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον Ινδουιστικό πνευματισμό. Τα ράσα των Ινδουιστών μοναχών είναι παραδοσιακά χρωματισμένα με μια κίτρινη χρωστική ουσία που παράγεται από κουρκουμά. Λόγω του πορτοκαλοκίτρινου χρώματός του, ο κουρκουμάς συνδέθηκε με τον Ήλιο του Thirumal (Ινδουιστική θεότητα του Ήλιου της Νότιας Ινδίας). Κίτρινο είναι το χρώμα του ηλιακού πλέγματος στα τσάκρα, το οποίο στην παραδοσιακή Ιατρική της Νοτίου Ινδίας (Siddha) είναι το ενεργειακό κέντρο που σχετίζεται με τον μεταβολισμό και με το πεπτικό σύστημα.
Το φυτό επίσης χρησιμοποιείται ως προσωποποίηση της Θεάς Kottravai (Θεά της Νότιας Ινδίας), και θεωρείται ως η κατοικία της.Η Gaye Holud (κυριολεκτικά σημαίνει «κίτρινο στο σώμα») είναι μια τελετή που γίνεται κυρίως στην περιοχή της Βεγγάλης. Η Gaye Holud λαμβάνει χώρα μία ή δύο ημέρες πριν από τις θρησκευτικές και νομικές τελετές του γάμου. Πάστα κουρκούμης
αλείφεται από φίλους και συγγενείς πάνω στο σώμα του γαμπρού και της νύφης. Σύμφωνα με την παράδοση αυτό γίνεται για να κάνει το δέρμα πιο απαλό, αλλά επίσης χρωματίζεται το δέρμα τους με ένα διακριτικό κίτρινο χρώμα. Μπορεί να είναι μια κοινή εκδήλωση για τις δύο οικογένειες της νύφης και του γαμπρού, ή μπορεί να αποτελείται από ξεχωριστές εκδηλώσεις για την οικογένεια της νύφης και την οικογένεια του γαμπρού.Κατά τη διάρκεια του Ταμίλ φεστιβάλ Pongal, ένα ολόκληρο φυτό κουρκούμη με φρέσκα ριζώματα προσφέρεται ως ευχαριστία προσφορά στον Suryan, θεό του Ήλιου. Επίσης, φρέσκα ​​φυτά μερικές φορές δένονται γύρω από την κατσαρόλα στην οποία μαγειρεύεται το φαγητό που θα καταναλωθεί εκείνη την ημέρα.


Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά στην κουζίνα:

—να τον προσθέσετε στο νερό που βράζετε τα λαχανικά σας ή στο ρύζι σας. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση του θα σας δώσει και ένα υπέροχο χρώμα. Μία ιδέα είναι να το ανακατέψετε μαζί με βρασμένο αναποφλοίωτο ρύζι, κύμινο, κάρδαμο, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
—σε νερό που βράζετε μακαρόνια ζέας, ντίνκελ, καμούτ, κτλ.
—σε γεμιστά, μπριάμ στο φούρνο ή ντολμάδες.
—σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια.
—σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κτλ.
—σε πατατοσαλάτα
—σε μείγμα τσαγιού αφού το βράσετε μαζί με τζίντζερ.


 Συνταγή για το χρυσό ρόφημα με κουρκουμά (για ένα ποτήρι) 
Υλικά:
μία κουταλιά του γλυκού κανέλλα
μία πρέζα γαρύφαλλο
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
χοντροκομένο μαύρο πιπέρι
μία κουταλιά του γλυκού πιπερόριζα (προαιρετικά)
Και όσο κουρκουμά μας αρέσει στη γεύση.
1 – 2 κούπες νερό καθαρό.
Μέλι ή στέβια
Φυτικό γάλα, επιλογής μας.

Προετοιμασία:
Σιγοβράζουμε τα μπαχαρικά και το νερό για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και προσθέτουμε το μέλι και το φυτικό γάλα.
Μία πιο γρήγορη λύση είναι να βράσουμε νερό στο βραστήρα μας, να το βάλουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να αναμειχθούν όλα ομοιόμορφα.
Και τέλος, σουρώνουμε και προσθέτουμε το μέλι και το γάλα.


 
Κοτόπουλο με Κουρκουμά
Μπορείτε να βρείτε την συνταγή εδώ: http://everythingcook.blogspot.gr/2012/10/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...