Translate

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πάσχα στην Ινδία / Easter in India



"Στη θρησκεία, η Ινδία είναι η μόνη εκατομμυριούχος η μοναδική γη που όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να δουν και έχοντας δει έστω και μια φορά, ακόμη και με μια ματιά, δεν θα θυσίαζαν αυτή την εμπειρία για όλα τα θεάματα του κόσμου" αυτό το απόσπασμα από το διάσημο αμερικανικό συγγραφέα Mark Twain είναι μια ικανή περιγραφή της πολυεθνικής ποικιλομορφίας της Ινδίας. Από αμνημονεύτων χρόνων στην αρχαία γη της Ινδίας όλες οι θρησκείες έχαιραν του ίδιου σεβασμού και ακόμη και σήμερα συνεχίζει να δημιουργεί μια ειρηνική θρησκευτική συνύπαρξη μεταξύ όλων των θρησκειών.


Η Γιορτή του Πάσχα στην Ινδία χρονολογείται από την περίοδο προ της ανεξαρτησίας, όταν οι Βρετανοί κυβερνούσαν τη χώρα. Ακόμα κι αν ο χριστιανικός πληθυσμός στην Ινδία, αποτελεί ένα μικρό 2,5% του συνολικού πληθυσμού, το Πάσχα γιορτάζεται με τυμπανοκρουσίες και θρησκευτικό σθένος. Η γιορτή είναι εξίσου σημαντική με τις γιορτές άλλων θρησκειών που κυριαρχούν στη χώρα. Ανταλλαγή δώρων, εκκλησιασμός και ιερές παρελάσεις είναι μέρος των εορτασμών του Πάσχα στην Ινδία.

Μερικά από τα εξέχοντα γεγονότα του Πάσχα που λαμβάνουν χώρα στην Ινδία είναι τα υπέροχα πανηγύρια στην πολιτεία της Γκόα, όπου δίνονται παραστάσεις δρόμου, με τραγούδια και χορούς και οι εορτασμοί διαρκούν για μια εβδομάδα ή δύο. Πασχαλινά δώρα, όπως κέικ σοκολάτας, λουλούδια και πολύχρωμα φαναράκια ανταλλάσσονται μεταξύ φίλων και οικογενειών.

Οι Χριστιανοί της Ινδίας, κυρίως εκείνοι που ζουν στην Goa, γιορτάζουν το Πάσχα φτιάχνοντας πιάτα που συνδυάζουν τις ινδικές, αλλά και τις πορτογαλικές γαστρονομικές παραδόσεις. Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο για την ημέρα του Πάσχα είναι το κοτόπουλο cafreal, το οποίο θυμίζει τη διάσημη συνταγή tandoori, μόνο που το χρώμα της σάλτσας είναι πράσινο, εξ αιτίας των φύλλων του κόλιανδρου και των πράσινων καυτερών πιπεριών που προσθέτουν. Το κοτόπουλο μαρινάρεται όλη τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου και ψήνεται το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Χριστιανισμός στην Ινδία προχωρεί με πολύ μικρά βήματα, μέσα σ' ένα πολυθεϊστικό μωσαϊκό, όπου συνεχίζονται – παράνομα – ακόμη και οι ανθρωποθυσιαστικές τελετές στη θεά Κάλι.

Παρά το γεγονός ότι η Ινδία γεωγραφικά χωρίζεται από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο με μουσουλμανικά κράτη και αυτοκρατορίες (για πολλούς αιώνες), ο Χριστιανισμός επιβίωσε σε μικρές περιοχές στη σύγχρονη εποχή. Οι ομάδες αυτές – κυρίως οι χριστιανοί της Μαλάνκαρα και του Μαλαμπάρ – είναι Αντιχαλκηδόνιοι (μονοφυσίτες).

 


Chicken cafreal
 


Υλικά:
500 γραμμάρια κοτόπουλο σε μερίδες (κατά προτίμηση πόδι)
1 φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρο
7 – 8 πράσινες πιπερίτσες τσίλι
2 ίντσες τζίντζερ
20 – 25 λοβούς σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2 ξυλαράκια κανέλλα
5 – 6 γαρύφαλλα
2 πράσινο κάρδαμο
1/4 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
1 κύβο ζωμού κοτόπουλο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι καρύδας (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κέτσαπ
αλάτι
λάδι

Προετοιμασία: 
Τρίβουμε τη σκόνη του κουρκουμά, το χυμό λεμονιού, τη κέτσαπ, τη ζάχαρη και το αλάτι στα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.
Αλέθουμε τις πράσινες πιπερίτσες, τα φύλλα κόλιανδρου, το τζίντζερ, το σκόρδο, το γαρίφαλο, το πιπέρι, την κανέλα, το κύμινο, το κύβο ζωμού και το κάρδαμο σε μια λεπτή πάστα χρησιμοποιώντας λίγο νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αν χρειάζεται.
Εφαρμόζουμε την πράσινη σάλτσα στο μαριναρισμένο κοτόπουλο και βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί το λιγότερο για 1 – 2 ώρες.
Ζεσταίνουμε μια χύτρα και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου μαζί με τη μαρινάδα. Κλείνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 – 25 λεπτά.
Θερμαίνουμε ένα τηγάνι. Σε 2 τουταλιές της σούπας λάδι τηγανίζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο και προς το τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και το ξύδι καρύδας, αν θέλουμε, μαγειρεύοντας για 1 – 2 λεπτά ακόμη πριν αφαιρέσουμε από την φωτιά. Αν δεν θέλουμε να έχει πολύ σάλτσα το φαγητό, αφήνουμε παραπάνω ώρα στη φωτιά για να σωθεί η σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...