Translate

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ugadi Festival




Το Yugādi, (Ugādi 'Samvatsarādi, Kannada: ಯುಗಾದಿ, Telugu: ఉగాది, Marathi: युगादि) είναι η Πρωτοχρονιά για τους ανθρώπους του οροπεδίου Deccan (ένα μεγάλο οροπέδιο στην Ινδία, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας) της Ινδίας και οι οποίοι ακολουθούν το σεληνιακό ημερολόγιο της Νοτίου Ινδίας.




Η λέξη Yugadi μπορεί να εξηγηθεί ως: Yuga είναι η λέξη για την εποχή, την περίοδο και Adi είναι η λέξη για την αρχή, το ξεκίνημα, στα Σανσκριτικά. Η Yugadi αναφέρεται συγκεκριμένα στην αρχή της εποχής που ζούμε τώρα, της Kali Yuga. Η Kali Yuga ξεκίνησε την στιγμή που ο θεός Κρίσνα άφησε αυτόν τον κόσμο. Ημερολογιακά, η εποχή της Kali Yuga, ξεκίνησε Φεβρουάριο μεσάνυχτα 17ης προς 18η του έτους 3.102 π.Χ.
Κάθε χρόνο εορτάζεται μια διαφορετική ημερομηνία καθώς το Ινδουϊστικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Το επίσημο Ινδουϊστικό ημερολόγιο (Saka calendar) ξεκινά με τον μήνα Chaitra (αντιστοιχεί στον δικό μας Μάρτιο – Απρίλιο περίπου) και το Ugadi σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του νέου έτους.
Ενώ οι κάτοικοι των κρατιδίων Karnataka και Andhra Pradesh χρησιμοποιούν τον όρο Yugadi / Ugadi γι’ αυτή την εορτή, οι κάτοικοι της Maharashtra την ονομάζουν Gudi Padwa (Marathi: गुढी पाडवा).
Οι κάτοικοι του κρατιδίου Rajashtan εορτάζουν την ίδια μέρα το δικό τους νέο έτος με το όνομα: Thapna. Οι κάτοικοι του κρατιδίου Manipur, επίσης εορτάζουν την δική τους Πρωτοχρονιά την ίδια μέρα (Sajibu nongma panba শজিবু নোংমা পাণবা).
Επίσης, εορτάζεται και στον Μαυρίκιο.


Τα έθιμα της εορτής

Η ημέρα ξεκινά με το τελετουργικό ντους (λουτρό ελαίου), και ακολουθούν προσευχές.
Την ημέρα αυτή καταναλώνεται ένα συγκεκριμένο πιάτο που αποτελείται από 6 γεύσεις (షడ్రుచులు) και η κατανάλωσή του έχει συμβολική σημασία. Το πιάτο αυτό ονομάζεται Ugadi Pachhadi (ఉగాది పచ్చడి) στα Telugu και Bevu-Bella (ಬೇವ - ಬೆಲ್ಲ) στα Kananda, και συμβολίζει το γεγονός ότι η ζωή είναι ένα μείγμα από διαφορετικές εμπειρίες (θλίψη, ευτυχία, θυμός, φόβος, αηδία, έκπληξη), τα οποία θα πρέπει να γίνονται δεκτά από κοινού και με ψυχραιμία μέσω του νέου έτους.

Το ειδικό μείγμα αποτελείται από:
Άνθη του φυτού Neem (επίσης γνωστό ως: Ινδική Πασχαλιά) για την πικράδα τους, συμβολικά της θλίψης
Jaggery (μη επεξεργασμένη ζάχαρη της Ινδίας) για την γλύκα της, συμβολική της ευτυχίας
Πράσινες πιπερίτσες τσίλι, για την καυτερή τους γεύση, συμβολικές του θυμού
Αλάτι, για την αλμυρότητά του, συμβολικό του φόβου
Χυμός από το φυτό Ταμάρινδος (Tamarid), για την ξινίλα του, συμβολικό της αηδίας
Άγουρο Μάνγκο, για την αψάδα του, συμβολικό της έκπληξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...