Translate

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μάνγκο: Το Εθνικό Φρούτο της Ινδίας / Mango: National fruit of India



Το Mango, ο βασιλιάς των φρούτων είναι επίσης το εθνικό φρούτο της Ινδίας και είναι διαθέσιμο σε αφθονία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το Mango είναι γηγενές φρούτο της Ινδικής υποηπείρου και εντοπίζεται ειδικότερα στην Ινδία, στο Πακιστάν, στο Μπανγκλαντές και στην Νοτιοανατολική Ασία.


 
Ετυμολογία

Η Αγγλική λέξη «mango» προέρχεται από τις Ταμίλ λέξεις «māṅgai» ή «mankay» ή από την Malayalam λέξη «māṅṅa» που κι αυτές με τη σειρά τους προέρχονται από την ίδια Δραβιδική ρίζα. Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση σε κείμενο στην περιοχή της Ευρώπης, ήταν σε κείμενο του Ludovico di Varthema στην Ιταλία το 1510, ως «manga». Η πρώτη χρήση της λέξης στο καθημερινό λεξιλόγιο, σε γλώσσες όπως τα Γαλλικά και τα μετα-κλασσικά Λατινικά, ήταν στη πρώτη μετάφραση αυτού του πρώτου κειμένου του 1510. Η Αγγλική κατάληξη σε «-ο» είναι αγνώστου προελεύσεως.
Όταν τα mangos έφτασαν στην Αμερική κατά τον 17ο αιώνα, λόγω της μη ύπαρξης ψυγείου για την διατήρησή τους χρησιμοποιούσαν το αλάτι και τα πάστωναν. Κι όσα άλλα φρούτα παστώνονταν επίσης, τα ονόμαζαν κι αυτά «mangos», ειδικά τις πιπεριές (πράσινες, κόκκινες ή κίτρινες) και έτσι, μέχρι τον 18ο αιώνα, η λέξη «mango» είχε μετατραπεί σε ρήμα που σήμαινε «το παστώνω».


Ποικιλίες

Η πιο φημισμένη ποικιλία είναι η «Alphonso», που είναι μικρά, κίτρινα mango και είναι τα πιο γλυκά και γευστικά του κόσμου. Άλλες δημοφιλείς ποικιλίες είναι οι «Khattu» με τα κοκκινόχρωμα mango, η «Langda» με τους στρογγυλούς χρυσούς καρπούς που αποτελεί την αγαπημένη του Delhi, η «Hamam» και η «Kesar» με τους μικρούς πράσινους καρπούς. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ποικιλίες που κυριαρχούν τον Ιούνιο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου η εποχή του mango έχει τελειώσει, οι φυτείες της Ινδίας θα έχουν προσφέρει πάνω από 1.000 διαφορετικές ποικιλίες.

Οι Ινδοί τρέφουν μεγάλη λαχτάρα για το mango. Αποτελεί μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Συναντάται σε σαλάτες, στο δροσιστικό ποτό «Lassi», σε milk shakes, κ.α.
Υπάρχει μια συνταγή mango για την ευχαρίστηση κάθε απαιτητικού ουρανίσκου. Από τα 13 εκατομμύρια τόνους mango που η χώρα παράγει κάθε χρόνο, παραγωγή η οποία πλησιάζει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, καταναλώνεται στα σπίτια. Ως ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του κόσμου, το mango είναι φυσική πηγή δροσιάς στις τροπικές περιοχές. Η μοναδική του γεύση και το άρωμα αποτελούν παράδεισο για τις αισθήσεις.


Θρεπτική Αξία

Το Mango είναι πλούσιο σε μια ποικιλία φυτοχημικών θρεπτικών συστατικών και αυτό το κάνει να αποτελεί σουπερ φρούτο, ένας όρος που χρησιμοποιείται την δυνητική αξία για την υγεία ορισμένων εδώδιμων φρούτων. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C, πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών A και C, δύο σημαντικές αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες. Η βιταμίνη C προάγει την υγιή ανοσολογική λειτουργία και τον σχηματισμό κολλαγόνου. Η βιταμίνη A είναι σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών.
Το Mango είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και υψηλές σε φυτικές ίνες που περιέχουν προϊόντα δημητριακών, φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το Mango περιέχει πάνω από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα.


Πως κόβουμε το Mango

Το κουκούτσι του mango δεν είναι στρογγυλό. Είναι σαν μια παλάμη με κλειστά δάχτυλα. Στην πάνω μεριά του mango έχει ένα καρουμπαλάκι σαν μία γραμμούλα.
Κρατήστε το
mango όρθιο με το καρούμπαλο προς εσάς και κόψτε το mango προς τα κάτω παράλληλα με αυτήν την γραμμούλα ώστε να βγάλετε όσο πιο πολύ σάρκα από το φρούτο μπορείτε.
Εδώ είναι ένα χρήσιμο video που δείχνει τον τρόπο: http://www.youtube.com/watch?v=lvLdPjpELyU


Συνταγές


Mango Lassi

Υλικά:
3 κούπα γιαούρτι
1 κούπα γάλα
1 κούπα νερό
1 κούπα πολτός από μάνγκο
1/2 κούπα ζάχαρη

Προετοιμασία:
Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να αναμιχθούν πλήρως και σερβίρουμε σε ποτήρι χυμού.



Mango Milk Shake

Υλικά:
4 μεσαίου μεγέθους ή 2 μεγάλα Μάνγκο
2 ποτήρια του νερού γάλα
5 ή 6 παγάκια
1 κούπα ζάχαρη
Λίγο αλάτι

Προετοιμασία:
Αφαιρούμε την φλούδα από τα μάνγκο και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το μείγμα μαζί με τα παγάκια.
Σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια.


Μάνγκο Chutney


Ένα από τα πιο γνωστά ινδικά chutneys (απαραίτητη συνοδεία των popodums) είναι αναμφίβολα το γλυκό μάνγκο chutney. Γλυκό; Μάλλον δε μας κάνει και μεγάλη εντύπωση, αφού η ινδική κουζίνα παίζει έντονα ανάμεσα στις εξαιρετικά πικάντικες και τις εξαιρετικά γλυκές (στα όρια του…. επιδορπίου) γεύσεις!

Υλικά:
1 μεγάλο μάνγκο
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
1 ξύλο κανέλλας
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι λευκό ξύδι
Αλάτι

Προετοιμασία:
Κόβουμε το μάνγκο σε μικρά κυβάκια. Βράζουμε το ξύδι και τη ζάχαρη, προσθέτοντας λίγο νερό. Ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε με ανοιχτό καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας νερό όποτε χρειαστεί. Όταν το chutney είναι έτοιμο, θα έχει τη μορφή μαρμελάδας. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και φυλάμε σε βάζα. Το chutney καταναλώνεται μόνο κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...